Енергийната криза в Европа има нужда от спешни и бързи решения. Това бе едно от ключовите послания и основна тема за дискусия на провелия се енергиен форум на тема: "Намиране на баланс между сигурност, достъпност и устойчивост", който се проведе в в кампуса на американския университет TCU във Форт Уорт, щата Тексас. В дискусията се включиха редица водещи преподаватели по геополитика, икономика и енергетика, както и ръководителите на големи енергийни компании, занимаващи се с производство и доставка на петрол, природен газ и възобновяема енергия.

Целта на събитието в тексаския TCU бе всички да си "сверят часовниците" и да обсъдят енергийната ситуация и в глобален аспект. На място бе представена и визията за развитието на енергийния сектор в САЩ, Европа и в глобален аспект. Важният за Европа фокус бе в осигуряването на доставките на природен газ по надежден, устойчив и икономически оправдан начин. Във форумът участие взе и българска делегация с участието на експерти от "Главболгарстрой".

Участниците във форума споделиха някои от основните притеснения на обществото по отношение на енергетиката. Сушата в някои части на света, липсата на инвестиции в енергийния сектор, се отразиха на търсенето и предлагането на енергоресурси в глобален план. Това в крайна сметка води и до напрежение доколко ще бъде осигурено адекватното снабдяване с ток и природен газ в различни краища на света. . Европа вече е чувствително засегната от геополитически сътресения в последните години. Именно кризата подчертава колко важна и крехка е енергийната сигурност, без която не може да се постигне устойчивост на икономиката.

Нека експертите да работят

Всъщност темата за енергийните доставки в Европа е широко политизирана в последните месеци, констатираха експертите по време на форума. В момента е важно всички политици да се вслушат в гласа на експертите, които могат да дадат разумни решения на създалите се проблеми. На прага на зимата Европа продължава да бъде в енергиен ураган откъм цени и проблеми с доставките. С настъпващите студени месеци на приоритет за европейците ще бъде да имат качествен достъп до електро и топлоенергия и то на достъпни цени. За индустрията пък е важно не само да има достъп до базова енергия, но и тя да бъде на конкурентна цена.

Глас сред американските експерти имаше и българския бизнес. В един от панелите участие взе Калин Пешов, член на Борда на Ralph Lowe Energy Institute към тексаския университет TCU. Той цитира данни за количествата природен газ, които се потребяват на годишна база в Европа, както и общия обем електроенергия, произвеждана от газ. Пешов анализира възможностите енергийният дефицит в Европа да бъде запълнен с енергия, произведена от възобновяеми енергоизточници, малки атомни реактори, както и съхраняването й посредством водород и други алтернативни форми.

Снимка: Главболгарстрой

Дерек Вонг, вицепрезидент на американската енергийна компания Excelerate Energy Inc., заяви, че възможно решение в тази посока са т.нар. "Е-FIT" (Excelerate Flexible Integrated Terminal) съоръжения. Това са иновативни LNG терминали, които представляват гъвкаво, компактно и лесно приложимо решение на проблема с инфраструктурата в Европа. Вонг представи дейностите, които компанията му изпълнява по отношение инвестирането, изграждането и оперирането на гъвкави терминали за доставките на втечнен природен газ. Подобни регазификационни съоръжение могат да гарантират сигурност за доставките за Европа. "Ние сме партньор, който споделя рисковете заедно с вас, като финансира или внася собствен капитал в проектите, с които се ангажира." Именно компанията му - "Excelerate Energy Inc." предоставя капитал за развитието на газови проекти. Тя разработва, проектира, изгражда и експлоатира LNG терминали, поемайки на практика значителна част от риска и отговорността при начинанието. "С E-FIT ние преодоляваме пропастта между доставчиците на втечнен природен газ и държавите, които искат да получат достъп до пазара на втечнен природен газ за своите нужди", споделиха още експерти на американската компания.

Как се случва декарбонизацията в САЩ?

Участниците в панела бяха единодушни по темата, че всички търсим варианти да потребяваме зелена и устойчива енергия, но е необходимо да се намери подходът, по който това да се случи по разумен начин. Енергията от ВЕИ все по-трайно навлиза като сериозен енергиен източник, а щат като Оклахома вече получава над 50% енергията в своя микс именно от възобновяеми източници. Крейг Голдман, Председател на комитета по "Енергийни ресурси" и щатски представител на Тексас отбеляза, че до 2030 г. 85% от електроенергийния сектор в щата ще бъде декарбонизиран.Тексас разполага със 100 действащи газови електроцентрали, които се предвижда да се модернизират със системи за улавяне на въглеродни емисии. В противен случай цената на газа ще се превърне в непосилна за потребителите.

Джон Ди Дионато, вицепрезидент на компанията NextEra Energy Resources LLC, който отговаря за развитието и изпълнението на повече от 150 мащабни ВЕИ проекта в САЩ и Канада, обясни своята гледна точка. По думите му допреди няколко годни се е смятало, че природният газ ще бъде вечното гориво, но ситуацията се променя динамично. "Днес водородът като решение е много по-близо до пазара, отколкото някои експерти, инженери и икономисти смятат", заяви Дионато. Компанията му инвестира сериозни средства в научна и развойна дейност и в пилотни водородни проекти. Търсят се нововъведения при смесването на водород в газопреносната мрежа, така и с налагането на мобилни решения за декарбонизиране на транспортния сектор. "Декарбонизацията на енергийния сектор поставя на масата проекти на стойност над 2 трилиона долара, които представляват огромна възможност, но разбира се и предизвикателство", допълни Дионато. Според него компанията гледа напред към изпълнението на устойчиви и иновативни решения, които да представи пред обществото.

Снимка: Главболгарстрой

Опитът на САЩ може да се окаже ключов в енергийната диверсификация на Европа, като това е от особено значение за предстоящата зима в Европа. България те първа стъпва по пътя на LNG доставките, но правителството вече е заявило категорично, че ще бъде активен акционер и участник в изграждането на бъдещия LNG терминал край гръцкия град Александруполис. Освен чрез това съоръжение в бъдеще ще има възможности за внос на втечнен природен газ и от турските регазификационни терминали, а се планира строеж на такова съоръжение и в Албания.


Материалът е подготвен със съдействието на Главболгарстрой.