След като Държавният департамент на САЩ обяви новите санкции срещу газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", руската компания "Газпром" е обявила, че няма да се откаже да ги завърши, твърдят експерти пред руски медии.

"Турски поток", както е известно, няма как да бъде засегнат, тъй като двете тръби вече са положени по дъното на Черно море, затова новите санкции на САЩ се отнасят повече за "Северен поток 2". На ангажираните с проекта компании САЩ забраняват не само непосредствено да се занимават със строителството на газопровода, но и да предоставят финансови услуги, оборудване и инсталация за модернизация на корабите, които ще работят по проекта за дострояването на газопровода.


 Какви щети ще нанесат санкциите и как ще се отразят на цените, четете на 3e-news.net >>


Санкциите ще се отразят не само на "Газпром", но и на Германия, която ще получава газ по "Северен поток-2". Ще рефлектират и върху цялостната газова политика на Европа, а и върху бъдещето на всички газопроводи, пренасящи руски газ. Ще пострадат и газовите пазари, които започват да се либерализират. Ако първата цел на санкциите да се спре строителството не се осъществи, след като "Газпром" не възнамерява да стори това, тогава ще се работи по втората - цената. В резултат може да се стигне до сериозен натиск и необоснован скок на цените. Изобщо газът може "да завие" в неочаквана посока.

Експерти вече коментират, че по-голяма опасност представляват не вече обявените санкции, а тези, които се обсъждат или предстои да се дискутират от САЩ. Вече има поне три законопроекта, в които се предвиждат текстове, засягащи не само строителството, но и пускането в експлоатация и обслужването на "Северен поток-2".