Субсидии в размер на 100 милиона евро отпуска правителството в Атина за изграждането на фотоволтаични централи, които ще бъдат използвани за задоволяване на енергийните нужди за бедни хората. Министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас заяви, че средствата ще бъдат предоставени на общините и регионите за инсталиране на слънчеви централи с обща мощност 120 MW, които ще се използват само за семейства с ниски доходи.

В интервю пред в. "Катимерини", той обясни, че 30 000 домакинства в Гърция ще се възползват от програмата за доставка на безплатно електричество. Средствата за субсидията ще дойдат от Националния план за възстановяване и устойчивост Гърция 2.

Скрекас подчерта, че Гърция ще подкрепи енергийни общности, които имат ползи за нуждаещите се, а не само за насърчаване на капиталоемки инвестиции. Запитан за възможността да помогне на енергийните общности да инсталират вятърни електроцентрали, Скрекас каза, че такива съоръжения изискват големи инвестиции и че енергийните общности едва ли ще получат достъп до необходимото финансиране.

"Катимерини" припомня община Волос в Тесалия, която разкри плановете си през октомври, че ще инсталира две слънчеви електроцентрали на стойност до 30 милиона евро за снабдяване на обществени сгради с електричество и разпределяне на излишните приходи към домакинствата с най-ниски доходи.

3e-news.net