Стартиралият преди 10 години амбициозен проект SunShot на американското министерство на енергетиката имаше за цел да намали разходите за слънчева енергия с три четвърти и да я направи конкурентна с други видове електроенергия. Оказва се, че SunShot дори е постигнал една от целите си три години по-рано. И тъй като крайният срок вече официално е приключил, от Bloomberg правят равносметка какво е постигнато, какво не е и към какво следва да бъде насочена следващата инициатива на САЩ, свързана със соларната индустрия.

Целите на SunShot бяха ясно очертани: постигане на специфична цена на ват за фотоволтаична енергия и концентриране на различни видове слънчеви топлоенергийни системи. До 2020 г. американската слънчева енергия трябва да е достигнала цени от $1 на ват за големи фотоволтаични PV системи, $1.25/W за търговски покривни соларни системи и $1.50/W за PV жилищни соларни системи на покрива, припомня експертът по соларна енергия Тара Нараянан.

3e-news.net

Американската слънчева индустрия постигна целта си при големите фотоволтаични проекти още през 2017 г., но все още е далеч от своята цел при търговските обекти, а цените все още са с цели 100% над целта за жилищата.

Според Тара Нараянан, последното като цяло е "много лошо шоу", въпреки че цените вече са паднали с над 60% през отминалото десетилетие.

Това "лошо шоу", обаче, е доста специфично за една част от жилищната слънчева енергия. Това не е въпрос на големи разходи за модули, инвертори или за изграждане. Въпросът е с другите разходи, по-специално за планиране и за разрешителни - документите, необходими за получаване на местно одобрение за строителство. "За да бъдем честни, тези разходи са намалели повече от наполовина. Но тъй като всяка друга значима категория намалява повече, планирането и разрешението сега представляват повече от половината от общите разходи на системата", уточнява Нараянан.