Страните от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) днес приеха решение за създаването на международен "Климатичен клуб" и поканиха държавите, които се стремят да провеждат политика, насочена към опазване на климата, да се присъденият към него.

Това се казва в изявление на управляващите в Германия, която е ротационен председател на Г-7, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-развитите световни икономики канят Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Международната агенция за енергията (МАЕ) съвместно да бъдат домакини на временния секретариат на "Климатичния клуб", се казва още в съобщението на Германия.

Германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек добави, че Г-7 настоява за по-бързото въвеждане на използването на суровини, които щадят климата, сред които например е "зелената" стомана.

САЩ заявиха преди дни, че ще обсъдят с Европейския съюз създаването на глобален "клуб" на пазарно ориентирани държави, които се стремят да намалят въглеродните емисии. Планът ще установи стандарти за "интензивност на емисиите", които се отделят при производството на специфични стоманени и алуминиеви изделия и продукти.

Държавите, участващи в "глобалното споразумение", които отделят вредни емисии над установените стандарти, ще плащат по-високи мита, когато изнасят метали в страни, които генерират по-малко емисии от вредни газове.