Европейските акции се покачваха по време на търговията в петък преди речите на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джеръм Пауъл и президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. И двамата ще говорят, след като пазарите в Западна Европа затворят.

Инвеститорите очакват от тях сигнали за по-нататъшната посока на паричната политика. Като се имат предвид последните данни за отслабване на икономиките в САЩ и Европа, трейдърите се надяват, че и двете централни банки са близо до завършване на своите цикли на повишаване на лихвите, отбелязва Trading Economics.

Сред като медиите получиха текста на предварително подготвена реч, която Пауъл ще произнесе пред участниците в годишната среща на централни банкери от цял свят, трендът на някои борси се промени, но в крайна сметка пазарите на акции затвориха в единна посока в "зелената" зона в петък.

Акцентът в речта на президента на Фед беше инфлацията, която Пауъл определи като твърде висока и заяви, че американските централни банкери са "готови да продължат да повишават лихвените проценти", което не бе посрещнато еднозначно от инвеститорите, според CNBC. Затова и в началото пазарите се разделиха почти поравно - колкото са губещите, толкова са и печелившите.

"Инфлацията спадна от своя връх, което е положително развитие на ситуацията, но въпреки това остава твърде висока", подчерта Пауъл. В заключение той каза, че централната банка на САЩ възнамерява "да поддържа политиката на ограничително ниво, докато не се уверим, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел (2%)". Това не е новина за инвеститорите, според "Ройтерс", най-вероятно и заради това пазарите са затворили в една посока, на печалба, с изключение на общия индекс Stoxx Europe 600, който се понижи съвсем слабо.

Европейските пазарни участници оценяваха също и макроикономическата статистика на региона.

Така БВП на Германия през второто тримесечие не се променя спрямо предходните три месеца, сочи доклад на Германската федерална статистическа агенция (Destatis), който представи окончателните данни. Крайната оценка съвпадна както с предварителната, така и с консенсусната прогноза на експертите, която дава Trading Economics.

Междувременно индексът на бизнес доверието в германската икономика през август се понижи за четвърти пореден месец и актуализира минимума от миналия октомври. Стойността на показателя, изчислен от Мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo, този месец се понижи до 85.7 пункта спрямо ревизираните 87.4 пункта през юли. Средната прогноза на анализаторите прие 86.7 пункта.

Във Великобритания индексът на потребителското доверие неочаквано се повиши през август поради отслабването на инфлационния натиск в страната. Стойността на показателя е минус 25 пункта при минус 30 пункта през юли, сочи отчет на GfK NOP Ltd. Експерти, анкетирани от The Wall Street Journal, средно очакваха показателят да остане на минус 30 пункта.

Освен това, Шведската статистическа служба (SCB) отчете спад на безработицата в страната през юли до най-ниското ниво от декември 2019 г. от 6.2% спрямо 6.4% през юли 2022 г. Общата прогноза, предоставена от Trading Economics, беше 7.8%.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се повиши с 0.3%, а от националните измерители на "сините чипове" с най-висок ръст беше италианският FTSE MIB (+0.75%), следван от френския CAC 40 (+0.48%), испанския IBEX 35 (+0.38%), британския FTSE 100 (+0.37%) и германския DAX (+0.26%). След междинни изменения на някои борси в късния следобед всички пазари на акции затвориха с повишение, с изключение на общия Stoxx Europe 600.

От таблицата по-горе е видно, че единствен с минимален спад затвори общият европейски индекс Stoxx Europe 600, а с най-висок ръст приключи италианският FTSE MIB.

Акциите на шведската Ericsson поскъпнаха с 0.43% след новината за сключването на дългосрочно споразумение с китайската Huawei за взаимно лицензиране на патенти, свързани със стандарта 5G. Документът обхваща продажбите на мрежови инфраструктурни решения и потребителски устройства и предоставя на страните достъп до собствени, стандартизирани технологии една на друга по целия свят.

На аукционите във Франция осезаемо нараства пазарната стойност на производителите на луксозни стоки Hermes (+1.26%) и LVMH (+0.73%). В Италия, на борсата в Милано лидерите по растеж са банките UniCredit (+1.37%), Banca Mediolanum (+1.03%) и Banca Generali (+0.89%).

След цената на петрола растат и котировките на акциите на големите производители на петрол, включително британската BP plc (+0.71%), френската TotalEnergies (+0.26%), британско-нидерландската Shell (+0.72%).

За отбелязване е че, капитализацията на Watches of Switzerland Group PLC, която продава швейцарски часовници, се срина с 22.1% след съобщения от Forbes и други медии за закупуването на друг търговец на часовници, Bucherer, от Rolex за неразкрита сума. Към 30 юли Watches of Switzerland имаше 202 шоурума в Обединеното кралство, континентална Европа и САЩ, включително 87 монобрандови бутика в партньорство с различни производители на луксозни часовници, включително Rolex, отбелязва MarketWatch. Bucherer управлява над 100 магазина по целия свят, 53 от които продават часовници Rolex.

Ценните книжа на британската платформа за търговия CMC Markets се обезцениха с 8.36%. Компанията понижи прогнозите си за нетния оперативен доход за цялата година.