Потребителските цени в САЩ са се повишили с 3,2 на сто през юли на годишна основа, водени от по-високите разходи за храна, жилища и автомобилни застраховки, съобщи американското Министерство на труда.

Отчетеното по показателя е над равнището от юни, когато ръстът в потребителските цени достигна 3 на сто - най-нисък от повече от две години.

Все пак темпът на покачване на цените в САЩ е останал с малко под прогнозите на "Дау Джоунс" (Dow Jones), според които трябваше да достигне 3,3 на сто, и това може да се приеме за знак за отслабването на инфлацията в страната, предадоха световните агенции.

Без да се вземат предвид сезонно променливите цени на храните и енергията, основната инфлация в САЩ е нараснала с 0,2 на сто през юли спрямо юни, както и с 4,7 на сто през юли, отнесено към същия месец на миналата година. Очакванията бяха годишната основна инфлация да остане на ниво от 4,8 на сто, колкото беше и през юни, показват статистическите данни.

Фондовите пазари реагираха положително на данните, като фючърсите, попадащи в промишления индекс "Дау Джоунс", се повишиха с близо 200 пункта, а доходността по американските държавни облигации предимно спадна.

Най-новите данни за потребителските цени в САЩ, останали под очакванията на анализаторите, подхраниха надеждите, че Управлението за федерален резерв може да стопира повишаването на основните си лихви на предстоящото си заседание през септември.

Централната банка на САЩ (Федералният резерв) повиши своя референтен лихвен процент до над 5,25% - най-високото ниво от 22 години - в опит да охлади икономиката и да облекчи натиска на потребителските цени.

Инфлацията достигна връх от 9,1% миналата година, далеч над целта на Федералния резерв на САЩ от 2%.