България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като днес бе официално вписан и "Суджук Търновски"/"Търновски суджук", съобщи Министерството на земеделието и храните. Европейската комисия (ЕК) включи българския "Суджук Търновски"/"Търновски суджук" в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта. Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

"Суджук Търновски"/"Търновски суджук" е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки. Произвежда се повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова. По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.

Инициативата за регистрация на наименованието е на Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", което подаде заявление в Министерство на земеделието през 2020 г.

Заедно с ХТСХ "Суджук Търновски"/"Търновски суджук" в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) вписаните национални продукти вече са 10. Това, наред с Търновския суджук, са:

  • ЗГУ "Горнооряховски суджук",
  • ЗГУ "Българско розово масло",
  • ХТСХ "Филе Елена",
  • ХТСХ "Луканка Панагюрска",
  • ХТСХ "Роле Трапезица",
  • ХТСХ "Кайсерован врат Тракия",
  • ХТСХ "Пастърма говежда",
  • ЗНП "Странджански манов мед"/"Манов мед от Странджа",
  • ХТСХ "Луканка Троянска"/"Троянска луканка".