Година след началото на войната в Украйна можем да заявим, че ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков.

ЕС прекрати вноса на руски въглища, вносът на течни горива от Русия е намален значително, руският газ бързо изчезва от европейския пазар, добави той. По неговите думи се наблюдава спад с 18 на сто на потреблението на газ в ЕС в последната година.

Говорителят поясни, че до началото войната доставките на газ от Русия по тръбопроводи са съставлявали 45-50 на сто от европейския внос, а през март тази година са спаднали до 8 на сто. В това отношение са помогнали увеличените доставки от сигурни източници, сред които САЩ и Норвегия, каза той.

Преди година - през април 2022 г., президентът на Русия Владимир Путин издаде указ, според който плащането по газови доставки трябва да става чрез схема, включваща заплащането им с рубли, което повечето европейски контрагенти не приеха. Дотогава "Газпром" изнасяше за европейски страни годишно по около 150 млрд. куб. м природен газ. През 2022 г. тези количества се понижиха до 62 млрд. куб. м, а през 2023 г. се очаква да достигнат не надхвърлят 25 млрд. куб. метра, отбеляза Ройтерс преди два дни.

Същевременно за последната година в ЕС е била произведена с една 1/5 повече възобновяема енергия.

Говорителят на ЕК уточни днес, че държавите в ЕС разполагат общо с бюджет от 270 милиарда евро за енергиен преход. Той съобщи, че европейските газови хранилища сега са пълни до 66 на сто от обема, което е рекорд за тази част от годината.