Европейският съюз залага на бъдещи съвместни доставки на критични суровини и водород, след като първият подобен търг (за общи покупки на природен газ - бел. ред) премина при висок интерес, пише в. "Файненшъл таймс". Само по време на първия търг за доставки на газ бяха заявени 80 на сто от планираните количества от 13,5 млрд. куб. м.

Това са казали за британското финансово издание компаниите, участващи в газовия търг, сред които френската "Анжи" (Engie), държавната норвежка "Екуинор" (Equinor)" и базираната в Швейцария "Акспо" (Axpo, която получи възможност да доставя газ през интерконектора Гърция - България - бел. ред). Някои групи са действали като купувачи и продавачи в различни региони на ЕС.

"Бяхме много впечатлени от съвкупното търсене още за първия тур и особено от това, че се оказахме със свръхпредлагане на предлагания газ", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович. Като цяло 18,7 млрд. куб. м газ са били предложени от доставчици, но не всички от тях са намерили купувачи заради условията на предложения договор или опасения относно цените. По думите на Шефчович 110 купувачи на енергия са се абонирали за схемата.

Той каза още, че газовата схема ще действа като "план" за "нов пазар" за критични материали, както и за водород, който ще помогне за декарбонизирането на енергоемките индустрии. Няколко компании от Близкия изток са изразили интерес да доставят водород, добави заместник-председателят на ЕК.