Руската инвазия в Украйна засегна значително търгуваните обеми на вносния тръбопроводен газ и втечнения природен газ (LNG) в Европа. От началото на конфликта вносът на газ по тръбопроводи от Русия за Европа значително намаля, а вносът на втечнен природен газ рязко се увеличи, сочи анализ по данни на Институтът за енергийна икономика и финансов анализ /IEEFA/.

През 2021 г. ЕС е внесъл около 155 млрд. куб. м природен газ от Русия, докато Турция и Обединеното кралство са внесли съответно около 16 млрд. куб. м и 3 млрд. куб. м.

През 2022 г. вносът на втечнен природен газ в Европа се е увеличил с 60% спрямо предходната година. По-голямата част от тях са от САЩ, Катар и Русия. Вносът на втечнен природен газ от Съединените щати се увеличи със 143%, а вносът от Катар - с 23%.

Въпреки приемането на Версайската декларация през март 2022 г. , когато лидерите на 27-те държави - членки на ЕС, се ангажираха да премахнат поетапно зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива възможно най-скоро, вносът на руски втечнен природен газ се увеличи с 12% през 2022 г. в сравнение с 2021 г.

Увеличението се случи на фона на намаляването на вноса на газ по тръбопроводи, което задълбочи кризата с цените на енергията и доведе до увеличаване на вноса на втечнен природен газ. Франция, Испания, Обединеното кралство, Нидерландия, Италия, Турция и Белгия са най-големите вносители на втечнен природен газ през 2022 г.

3eNews