Европейският съюз наложи мита на китайски производители на стъклено платно в Китай и Египет, след като установи, че те са получили неправомерно субсидиране, което им е позволило да продават на изключително ниски цени в Европа, предаде Ройтерс.

В доклад, публикуван днес, Европейската комисия посочва, че компаниите са получили преференциално кредитиране, земя и електрическа енергия на изкуствено занижени цени и различни грантове и данъчни облекчения.

Компаниите включват две египетски подразделения на държавната Чайна нешънъл билдинг матириълс груп (CNBM), като за първи път се проверява китайското подпомагане за китайски компании в чужбина. Обикновено се разглежда само субсидирането в страната.

Заедно със свързаните антидъмпингови мита ЕС ще прилага мита от 30 до 99,7 процента, като по-високите ставки са за компаниите в Китай, а по-ниските - за подразделенията в Египет.

Митата са със задна дата от 22 януари.

Еврокомисията е установила, че пазарният дял на производителите в Китай и Египет е нараснал от 23 процента през 2015 година до 31 на сто през 2018 година, докато средната цена е намаляла с 14 на сто.

Стъкленото платно е тъкан, продукт от безалкални стъклени нишки. Намира приложение в корабостроенето, ж.п. транспорта, машиностроенето. Използва се за производството на перки на вятърните турбини, камионите, спортното оборудване и др.

Как ще се развиват отношенията между ЕС и Китай

Европейският съюз очаква Китай да гарантира, че инвестициите и търговските условия са честни, че се придържа към международните договори, включително този за Хонконг, и да покаже прозрачност в борбата срещу новия коронавирус, каза днес германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

"Можем да очакваме Китай да направи това само ако Европа и САЩ са единни - на базата на общите ценности, които ни обединяват", заяви германският външен министър преди виртуално заседание с колегите си от ЕС и американския държавен секретар Майк Помпейо.

Германия има намерение да наложи по-твърда линия към Китай по време на германското ротационно председателство на ЕС, започващо на 1 юли, отбелязва Ройтерс.

Това става ясно от проектодокумент, до който агенцията е получила достъп. В текста на 24 страници се казва: "Ние искаме да развиваме сътрудничество с Китай и да работим за по-голяма реципрочност във всички политически области."

Споменаването на реципрочността следва оплаквания от германски компании, че те нямат същия достъп до пазарите в Китай, какъвто имат китайските компании в Германия.

"Политиката спрямо Китай във всички европейски институции и страни членки трябва да бъде единна и балансирана и да бъде ориентирана към дългосрочните общи европейски интереси и ценности" се посочва в проектодокумента.

В по-ранен вариант на текста, видян от Ройтерс през март, думата "ценности" не фигурираше.