Европейският съюз ще въведе данък за дигиталните гиганти като "Гугъл" (Google) и "Амазон" (Amazon), ако страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не успеят да постигнат консенсус, заяви европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс и БТА.

Бретон подчерта, че ако не се постигне споразумение, проблемът ще бъде разгледан на равнище Европейска комисия. ЕС ще вземе ответни мерки, ако Вашингтон увеличи митата за вноса на френски стоки, както заплаши президентът Доналд Тръмп, допълни еврокомисарят.

Идеята за облагане на мултинационалните гиганти разделя САЩ и европейските страни, особено Франция, която си навлече гнева на Вашингтон, въвеждайки собствен данък.

Облагането на големите дигитални компании ще бъде обсъдено утре от американския държавен глава и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен извън официалната програма на Световния икономически форум в Давос.

В интервю за телевизия Ел Се И френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер изрази надежда да бъде постигнато споразумение до сряда, 22 януари, предаде Франс прес. Той призна, че преговорите със САЩ за дигиталния данък са много трудни и все още не е постигнато споразумение за избягване на санкциите, които могат да бъдат обявени в сряда.

В отговор на френския дигитален налог за големите интернет компании Вашингтон заплаши да въведе допълнителни мита до 100 процента за някои емблематични френски стоки на обща стойност 2,4 милиарда долара.

"Това ще бъде ужасен удар за френското лозарство и винарство", каза френският министър, който посочи, че е прекарал почти целия уикенд да преговаря, а тази вечер ще има нов разговор с американския си колега Стивън Мнучин.

Льо Мер обаче отговори, че няма да отстъпи и да намали въведената от 1 януари 2019 година ставка от 3 процента върху оборота на дигиталните гиганти във Франция.