Европейският съюз е подложен на натиск да забрани влизането на руски туристи в Европа, пише в. "Гардиън".

Британското издание обръща внимание на думите на украинския президент Володимир Зеленски, че руснаците "трябва да живеят в своя си свят, докато не променят своята философия".

Европейският съюз бе приканен да въведе забрана за влизането в Европа на руски туристи, като някои държави от ЕС заявиха, че посещаването на Европа е "привилегия, а не човешко право" на екскурзиантите.

В интервю за в. "Вашингтон пост" украинският лидер заяви, че "най-сериозната санкция" е "затварянето на границите, защото руснаците отнемат чужда земя".

Към призива на Зеленски се присъедини естонската премиерка Кая Калас, която написа в Туитър: "Време е да сложим край на туристическия поток от Русия. Да спрем да издаваме туристически визи на руснаци."

Премиерката на Финландия Сана Марин заяви пред държавното радио и телевизия, че "не е правилно руснаците да живеят нормален живот, да пътуват из Европа, да се отдават на туризъм, докато Русия води агресивна и брутална война в Европа".

По-рано финландските власти съобщиха, че откакто са били отменени коронавирусните ограничения, все повече руснаци прекосяват границата между двете страни, за да пазаруват в магазини или за да продължат към други дестинации в ЕС, припомня "Гардиън".

Европейският съюз забрани полетите от Русия, след като нейните въоръжени сили нахлуха в Украйна през февруари. Пътуването с влакове по железопътната линия, свързваща Санкт Петербург с Хелзинки, бе преустановено през март, но руснаците все още могат да влизат във Финландия с автомобили.

Миналата седмица Финландия оповести план, съгласно който ще ограничи броя на туристическите визи, които издава на руснаци, но изрази съмнения дали има право да въвежда директна забрана за влизане. Други страни, които са част от Шенгенското пространство за свободно движение и които имат граница с Русия, като например Естония, Латвия, Литва и Полша, вече сериозно затегнаха правилата за издаване на визи на нейни граждани.

Всички тези държави обаче изразиха позиция, че е необходимо да бъде взето решение на ниво Европейски съюз, тъй като виза, издадена от една страна от ЕС, не може да не бъда призната от останалите страни членки.

В. "Гардиън" цитира вчерашно изявление на служебния министър на туризма на България Илин Димитров, че над 50 хиляди руснаци, основно собственици на апартаменти и други имоти, и които в много случаи са минали през Истанбул, са посетили България до края на юни. "Препятствията и скъпите билети не ги спират", изтъкна той.

Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят въпроса, когато се срещнат в Чехия в края на този месец.

"На бъдещите заседания на Европейския съвет въпросът ще бъде поставян още по-сериозно. Личната ми позиция е, че този туризъм следва да бъде ограничен", заяви финландската премиерка.

Други страни от Европейския съюз обаче не са на същото мнение. Някои от тях, които имат традиционно близки отношения с Русия, като например Унгария, вероятно ще се противопоставят сериозно на идеята за забрана, докато други държави от ЕС, в които има големи руски общности, като например Германия, твърдят, че подобна забрана би довела до разделяне на семейства и до наказване на хора, които са против войната и са напуснали Русия.