Гърция и Египет днес сключиха споразумение, предвиждащо прокарването на подводен кабел, който ще транспортира енергия, произвеждана от възобновяеми източници в Северна Африка, към Европа, съобщава Ройтерс, като отбелязва, че това е първата подобна инфраструктура в Средиземно море.

Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас и египетският му колега Мохамед Шакер подписаха меморандум за разбирателство за проекта на церемония в Атина.

"Подобна интеконекторна връзка е от ползва както за Гърция и Египет, така и за Европейския съюз", заяви Скрекас.

Той каза, че проектът ще помогне за изграждането на Източносредиземноморски енергиен коридор и ще подобри сигурността на енергийните доставки в региона.

Споразумението идва в момент, когато Гърция, Кипър и Израел планират да изградят Евроазиатски интерконектор, най-дългия и най-дълбоко разположения подводен енергиен кабел в света, който ще прекосява Средиземно море, а цената му ще възлиза на около 900 милиона долара.

Гръцко-египетският меморандум учредява работна група от високопоставени официални представители, представители на операторите на енергийните мрежи и енергийните регулатори.

"Започваме важен проект и аз съм сигурен, че ще направим всичко по силите си да го видим успешно завършен възможно най-скоро", заяви Скрекас.

В рамките на проекта Кипър трябва да подпише подобно споразумение с Египет в събота.

"Електрическата връзка между Египет и Гърция ще доведе до добре свързана мрежа през Източното Средиземноморие", заяви египетският министър Шакер, като добави, че това ще подсили навлизането на зелена енергия в енергийния микс на Европейския съюз.