Икономическата зона "Суецки канал" и полската "Катовице" сключиха рамково споразумение за създаване на полска индустриална зона в Айн Сохна, съобщи "Дейли нюз Иджипт". Церемонията по подписването се състоя в рамките на посещението на делегация от Полша с участието на заместник-министъра на външните работи Павел Яблонски и близо 50 представители на институциите и бизнеса.

Споразумението предвижда изграждането на полска индустриална зона с насоченост към хранителни продукти, електроника и автомобилни резервни части.

Египетският министър на промишлеността и търговията Невин Гамия, която присъства на събитието, подчерта, че това ще бъде първата индустриална зона на страна членка на ЕС в Египет. Тя изтъкна готовността на правителството да осигури всички необходими условия за успешното изпълнение на проекта.

Местоположението на Айн Сохна, която се намира в центъра на икономическата зона "Суецки канал", е стратегическо както в регионален, така и в глобален план, каза Гамеа. По думите й то дава достъп на египетските стоки до редица международни пазари, с които страната има споразумения за свободна търговия. Министърът припомни, че търговският обмен между Полша и Египет е достигнал 672 милиона долара през 2019 година.