От "Оранжевата революция" насам Украйна на няколко пъти е била на крачка от пропастта. През въпросната 2004 г. стотици хиляди хора се надигнаха на протест срещу могъществото на олигарсите в Украйна. После дойде 2009, когато страната беше на ръба на финансовия фалит заради огромния външен държавен дълг. Спасиха я единствено милиардите, дошли като кредит от МВФ.

Когато Русия анексира Крим, Украйна се срути в нова икономическа криза, с която обаче бързо се справи сама. Всъщност, кризата дори помогна за откачването на украинската външна търговия от дотогавашните ѝ зависимости. И напоследък изглеждаше, че държавата е поела в правилната посока.

Украйна постигна икономически успехи

"Като макроикономика и финанси Украйна изглежда доста по-добре, отколкото през предишните десетилетия. Държавният дълъг спадна под 50% от БВП, до почти същото равнище спаднаха и дълговете към задгранични кредитори", обяснява икономистът Гунтер Дойбер от австрийската "Райфайзенбанк".

Страната се справи относително безболезнено и с пандемията от коронавирус. След кратката рецесия през 2020, икономиката отново започна да расте: през 2021 с 3,2%, а за тази година се очакват дори 3,8%. Само дето многохилядната руска войска край границата предизвика голяма тревога, а страховете може да задушат икономическия подем. Местната валута, гривнята, от декември насам губи стойност, инфлацията достигна 10%, а Централната банка беше принудена да повиши основната лихва до 10 на сто - най-високата в Европа. На всичкото отгоре чуждестранни инвеститори масово се изтеглят от страната.

Наблюдателите са сигурни, че ако напрежението между Русия и Украйна продължи, цялата икономика на страната ще пострада. За Украйна руските пазари все още са много важни - макар и не чак толкова важни, колкото предишни десетилетия. В същото време страната е зависима от доставките на руски природен газ. Ако транзитният газопровод пострада в резултат от враждебни действия, енергоснабдяването в Украйна може много сериозно да закъса, предупреждават експерти. "Ако транзитът на газ през Украйна бъде изцяло прекратен, резервите ще стигнат най-много за една седмица, а домакинствата, както и ключово важната инфрастрктура ще останат без енергийни източници", казва Олга Пиндюк от Института за международни икономически сравнения във Виена.

Украйна е огромна страна, която разполага с много природни богатства: желязна руда, графит, титан, никел, редки метали. Под почвата се крият още големи и неразработени находища на шистов газ. С тяхна помощ Украйна може да се превърне от вносител в износител на енергоизточници. Страната открай време е известна още като "житницата на Европа": Украйна днес е сред най-големите износители на жито в света. Една трета от най-плодородния чернозем се намира именно в Украйна, а обработваемата площ, с която разполага страната, възлиза на една четвърт от всички обработваеми площи в ЕС. Храните са на втора позиция в експортната листа на Украйна - след желязото и стоманата.

40% от външната си търговия Украйна върти с ЕС, който по този начин се оказва най-важният ѝ търговски партньор. От страните-членки Украйна купува най-вече машини, химикали и промишлени стоки. За самия ЕС обаче Украйна не е толкова важна като търговски партньор - с нея се осъществява едва 1% от външната търговия на ЕС. Брюксел смята обаче, че в отношенията се крие голям потенциал и иска да развива в средносрочен и дългосрочен план търговията с Украйна.

Защо тогава Украйна не процъфтява?

В листата на ЕС с особено важни природни богатства, като литий и кобалт, например, фигурират 30 позиции, а 21 от тези суровини се намират и в Украйна. Тъй че ЕС възнамерява да влезе в съюз с украинците по въпроса за добива на минерали и производството на акумулаторни батерии. Не на последно място: Украйна може да се превърне и в доставчик на водород за толкова обещаващото водородно гориво на бъдещето.

Като имаме предвид колко много природни богатства има Украйна, трудно можем да си обясним защо страната не процъфтява икономически. Всъщност обяснението е просто: разхищения, остарели структури, корупция, многогодишни зависимости от Русия. Към тези фактори, които открай време блокират конкурентоспособността на украинската икономика, се добавят и други: бягство на капитали, отсъствие на реформи и морално остаряла техника и енергетика.

Текстът е публикуван ТУК >>