Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва днес обиколка в четири страни от Латинска Америка, която има за цел да укрепи политическите и търговските отношения, за които ЕС признава, че понякога е пренебрегвал, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

След нахлуването на Русия в Украйна Европейският съюз започна да търси "съмишленици", които да осигурят други търговски партньори и източници на важни полезни изкопаеми, необходими за екологичния му преход, и да му помогнат да намали зависимостта си от Китай.

Фон дер Лайен ще се срещне с президентите на Бразилия, Аржентина, Чили и Мексико. Пътуването ѝ се осъществява, след като германският канцлер Олаф Шолц посети континента по-рано тази година, а следващата седмица бразилският президент Лиуз Инасио Лула да Силва ще пътува до Париж.

Освен това Брюксел ще посрещне повече от 30 лидери от Латинска Америка и Карибския басейн на среща на върха, която ще се проведе на 17 и 18 юли и ще бъде отправна точка за "новата програма" на ЕС за региона, представена миналата седмица.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че партньорството с региона понякога е било "взимано за даденост и дори пренебрегвано" и че трябва да бъде изведено на по-високо равнище с "избрани партньори".

На преден план в дневния ред на Урсула фон дер Лайен ще бъде търговското споразумение с блока МЕРКОСУР, сключено през 2019 година. Блокът се състои от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, но сътрудничеството с него бе замразено заради опасения, свързани с изсичането на Амазонската джунгла.

Европейският съюз очаква отговор от МЕРКОСУР скоро във връзка с предложението към сделката да се включат ангажименти за устойчивост и изменение на климата.

Фон дер Лайен ще цели също да отбележи напредък по отношение на търговските споразумения между ЕС и Мексико, за които двете страни се съгласиха през през 2018 г.

Друг акцент ще бъде желанието на ЕС за партньорство в областта на изключително важни суровини с редица страни от региона. Той има търговско споразумение с Чили, което би могло да осигури на компаниите от ЕС по-добър достъп до лития и медта на страната.

Евентуално споразумение с Аржентина би могло също така да насърчи проучването от страна на инвеститорите от ЕС на запасите от шистов нефт и газ в областта Вака Муерта.