"Булгаргаз" може да бъде осъден от руския енергиен гигант "Газпром" при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долара. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния контрол, цитиран от БНР.

Миналия ноември "Газпром експорт" съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум" (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата "вземай или плащай". България също е в подобна ситуация.

"Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към "Газпром експорт" за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава, това е сигурно", каза министър Росен Христов.

От друга страна, в края на ноември и началото на декември 2022 г. две германски компании - Uniper и RWE, започнаха арбитражни дела против "Газпром" за недоставен газ по "Северен поток-1". С делата двете компании се опитват да получат милиарди евро компенсации за договорени, но неполучени огромни обеми природен газ от месец юни 2022 г. (няколко месеца преди разрушителните взривове по тръбите на "Северен поток-1 и 2"). Uniper например твърди, че е похарчила 11,6 милиарда евро, за да замени тези доставки.