Българският газов пазар трябва да се диверсифицира и либерализира, коментира Валентин Кънев, Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Чрез Булгартрансгаз БЕХ действително имат господващо положение, доколкото това е нормалната ситуация във всяка страна - преносът на газ става от един оператор, който е монополист, затова неговата дейност се регулира. БЕХ са доставчикът на газ с почти 100% от газа, който се доставя в България. Проблемът всъщност е монополът на Газпром, без да бъдем диверсифицирани толкова години. Решението на ЕК по отношение на блокиране на достъп до ключова газова инфраструктура е насочено към това, че се възпрепятства либерализацията на пазара. Първата стъпка обаче е диверсифицирането".

"В дефинициите на ЕС се посочва, че БЕХ е ограничавал либерализацията на газовия пазар. Смятам, че че БЕХ цели това. Никой не се съмнява в желанието на БЕХ да развива пазара. Станала е грешка. Поради причината, че ние сме в условията на монополно положение, понякога има опит за създаване на тази пазарна среда чрез борба с монополиста. Компанията, която е инициирала това правно дело в Брюксел - Овергаз, е компания на Газпром. Това е своеобразен парадокс", поясни Валентин Кънев.

Решението е да се диверсифицираме възможно най-скоро, да изградим този интерконектор, да се включим в доставките на газ от Румъния, отбеляза Валентин Кънев.

"Наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро за монопола на БЕХ  е трудно да се каже дали трябва да бъде обвързана с понасяне на политическа отговорност. Сумата на глобата е сериозна. Все пак е нарушено законодателството".