Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри днес предложението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за създаване на европейски норматив за обработка на тежкотоварни автомобили на ГКПП от 1 минута, съобщи БНТ.

Разпоредбата, която се отнася само за регистрирани в Европейския съюз камиони, пресичащи европейска граница, получи мнозинство при гласуването.

Предстои разпоредбата да получи одобрение в пленарна зала на ЕП през следващата седмица, а след това предстоят междуинституционални преговори между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия.

Там предложението трябва да получи одобрението и на държавите членки, където България ще бъде представена от съответен министър или посланик.

Текстът получи широка подкрепа от почти всички политически групи в Европейския парламент, като значителен принос за събраното мнозинство от Социалистите и демократите и групата на "Обнови Европа" имат съответно българските представители Петър Витанов и Илхан Кючюк.

Идеята, за която бяха събрани 44 278 подписа, беше лансирана от Андрей Новаков през септември 2022 година в Русе, където проблемът с опашките от камиони за международен превоз е особено концентриран.

Законодателната разпоредба би се прилагала на редица гранични пунктове в България - Видин, Русе, Кулата, Илинден, Ивайловград, Маказа, Златоград, Сомовит, Лом, Оряхово, Силистра, Кардам, Крушари, Кайнарджа, Дуранкулак и Свищов.

По време на разискванията през последните седмици многократно беше подчертано значението на поправката и тежестта на проблема, който коства значителни щети на превозвачите, шофьорите, околната среда и живущите в пограничните региони.

В момента времето за обработка на един камион е около три минути на най-натоварените пунктове и ако бъде прието предложението в този вид, това би довело до значително намаление на времето за чакане.