Един традиционен за село Садина поминък замира, заради ниските изкупни цени. Това каза за БТА кметът на населеното място Хриска Тодорова в разгара на кампанията по прибирането на тазгодишната реколта от чесън.

Поповското село е едно от големите в региона, което от край време се отглежда културата. И докато в недалечното минало полята с чесън в землището са били близо 500 дка и местното РПК е организирало изкупуването и продаването, то днес се засаждат не повече от 100 дка.

"Хората постепенно се отказаха - заради ниските изкупни цени и трудното намиране на пазари", коментира с нескрито съжаление Тодорова.

Земеделските стопани разказват, че производството на чесън е и трудоемко занимание - всичко се върши на ръка. Проблеми има и с наемането на сезонни работниците, защото трудът на открито през летните горещини не е от най-приятните занимания, казва Тодорова. Наред с това, за да се произведе качествена стока, всяка от дейностите по отглеждането на културата трябва да свърши навреме. "Ако закъснееш със сеенето, с пръскането, с копанта и с ваденето - не се надявай на добра реколта", категорични са местните производители.

В добри години от декар тук се е произвеждало близо тон чесън. Сега обаче не е точно така. В момента стопаните чистят чесъна и се разбира, че има доста "болен" заради неблагоприятните климатични явления в различните етапи на развитието на културата. Въпреки това местните се надяват, че заради качеството на своя чесън ще намерят пазари. Разчитат предимно на продажби на дребно - до 10 кг, а на едро продават на търговци от Асеновград, които идват на място. В момента килограм чесън се търгува за 5 лева.

Хриска Тодорова допълни, че името на садинския чесън е известно от години. "Ние си пазим сорта и сеем само от него. Защото с вкусовите си качества превъзхожда другите. Предимството му е, че не е много лют и е "добре дошъл" на всяка българска трапеза", категорична е тя.