Един поминък замира: отглеждането на чесън

Има големи количества "болна" стока заради неблагоприятните климатични явления, но и се произвежда малко, заради ниските изкупни цени

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Те за туй бесепарските и гербаджийски вампири освирепяаа

Голямата новина....

развъждането на Корона!

айде някой производител да обясни, защо чуждия с транспортния разход и мита е по-евтин? в магазина 100 грама чесън го дават за 5 лева (китайски предполагам), тоест ако нашите продават килограма за 5лева (!!!!), защо на пазара не е 50 стотинки за 100 грама, а 5 лева???

Турците от Асеновград са най големите вносители на чесън. Забележете..,вноса е от Испания.

Селянин политик да ходи да сее чесън, а не да напира да ръководи България. Просто не ставате дори и за сеене, защото се иска акъл и тежък физически труд. Женки ни докараха до кривата круша. Граждани да хранят селянките дешутатке. Акъл си имаме и на вас да раздаваме. От 30 години със селяндури се напълни НС. Кой луд да си продаде български чесън и като старите измрат мамомия ще ядете гумата бсп да хваща мотиката, а не пилитиката... Загрижени за крадене, не и за мотиката. Хитри манги, поовехнахте, иванчо си търси млада невяста да го поддържа с еко храна масло сиренце яй а месце от село

Има градски и селски чесън,и всеки си яде неговия

Тази смрад тр да изчезне. Да си я ядат на село. Лошото е че вс селяндури се сипят в София и като се наядат с чесън и лук и тръгнат по улиците и градският транспорт е нещо отвратително. Трябва с закон да се забранят на обществени места. Никой не ви е длъжен да ви мирише тази гадост. И да се натрапвате. Който иска да се тъпче с чесън и лук вечер в къщи. И да си смърди.

След като пътуваш в градския транспорт и имаш правопис на цигане в първи клас си ми ясен какъв столичанин си

Обратно,трябва да се дава и на децата в училище.

Това е така, защото българския дебил обича да яде китайски и виетнамски чесън, лютив и горчив, но по-евтин. Прасетата не правят разлика между хубав и лош чесън, те правят разлика само между 20 и 40 стотинки.

Ти моето дете чесън, картофи, лук и боб не си ял. Тива дето е в България ти харесва щото не си ял качествен чужд. Щото не го внасят в България. Чесана идва ит Азия. Не. Бе е виреел в България ба времето. Но италианския чесън ит централна Италия е най&добрия.но как да обясняваш на прасе що е кладенчова вода.

Ти не си ял български, защото 99% отива за износ, а за нас внасят китайски, турски, виетнамски и незнамсик'ви си боклуци и го представят за български. Знам, защото съм производител - знам какво произвеждам и виждам какво продават по магазините и сергиите.

пазар за чесън има. Само че за чесън които е добре гледан, а не който мухлясва на втория ден щото решили да правят по-голяма печалба на килограм и е влажен колко щеш. Всички са изтарикатяват, после що така станало.

Не съм съгласен, че няма пазар за Българският чесън.Хората по пазари и магазини го търсят много дори и при цена до 10лв.

Хората търсят не български чесън, а най-евтиния. Същото е и с хляба, млечни продукти и саламите.

Ето това за мен е пълни мистерия! По зеленчуковите магазини е почти не възможно да се открие български чесън въпреки че питам постоянно. Само някакви отровно лютиви огромни глави от Китай или Бог знае къде! Вече трябва да се прави обиколка по селата за да купиш нещо вкусно

Все още се намира за щастие. В никакъв случай не купувайте китайския, който е избелван по химичен път и е повече вреден, отколкото полезен. Дори в близките на Китай страни, като Корея и Япония не приемат китайски чесън ( а там плющят чесън с килограми). Но то да е само чесънът. Полски домати (доматът иска слънце и вирее на юг.) Египетски картофи (Египет има бедна почва, която се катализира по химичен път, за да дава плодове. Турски чушки, домати и моркови (в никакъв случай, наблъскани са с химикали до горе).

Потвърждавам всичко казано от теб!

Епа , че се затрие що е български , ако беше американски чеше да цъфти !

На крив селяндур САЩ му пречи.

Е тия не са ли нахални? Колко пари трябва да изкарват, че да им стигнат? 1 кг се търгувал за 5 лв., а от 1 декар може да изкарат до 1 тон демек 1000 кг. Айде да кажем, че изкарват 700 кг от декар. 700 кг по 5 лева са 3500 лева по 4 декара са 14 бона. 4000 лв да са им разходите (по 1000 лв. на декар) това прави чисти 10 бона или доход на месец над 800 лв. Като прибавим и възможността да получават някакви субсидии и да гледат и други земеделски култури при повече желание се изкарва приличен месечен доход за живот на село. То всеки иска да взима 10 бона на месец и да лежи и да не прави нищо ама не става. Не разбирам от какво се оплакват. Да питат, защо се позволява вноса на скапания китайски чесън. Това им срива пазара и им намалява доходите, а не ниската изкупна цена, жегата, звездите и нз си какво още.

Здравейте, Явно нямате опит със подобна работа, дохода на селото не се коментира, а за вноса на стока която произвеждаме - все пак сме в пазарна икономика. Т.е. по този начин единствено се регулират цените, иначе можеше да има и чесън за 100 лв килото примерно, макар че съм съгласен че вноса няма това качество, нито вкус. Не знам някой да е забогатял от 4 декара, знам ли може пък да копне я нефт да излезне, я злато да извади, ама от плодове и зеленчуци - здравословно, но не и печелившо И ще ви припомня два стари лафа - отстрани всяка работа е лесна, и на чужд гръб 100 тояги са малко. Нека се опитаме да си помагаме и може да стане по-добре и за нас и за децата ни

Приятелю, на чужд гръб и сто тояги са малко. Тези хора се гърчат като роби за да свържат двата края. Аз богат земеделец, обработващ до 50 декара, не съм видял. Що не излезеш да се възмущаваш за пачките в чекмеджето на Борисов, за електроцентралата, придобита от Доган за жълти стотинки, за далаверите на Пеевски и т.н. Това са сериозните ни проблеми, като граждани на тази държава. А хората, които с труд и пот си изкарват парите да изкарват повече за да живеят спокоен и достоен живот.

Моите дядо и баба бяха от с. Садина и никога не са получавали субсидии. Прекопвачите го изкопуваха за стотинки. Всичко се вършеше на ръка, разделяхме го на три класа според качеството на чесъна и дори го чистехме за да има хубав външен вид.

Повече от 10 години сравнявам качеството и цените на садовски чесън, на друг чесън, предлаган на кооперативния пазар в Русе, на познати от Пиперково /с над 40 четиридесет години производство/ и София - особено сергиите на Женски пазар от "Кирил и Методи" в посока "Сливница" двете сергии в дясно. В Русе цените са необосновано високи, 60-70% над софийските за краен потребител. В София екстра качество е 3,00-3,50 лв. на килограм и продължително време се задържат с много добри количества. Коректен, много си прав, че за чесъна се искат невъзможните 5-6, дори 8 лева. Цените ги давам като за краен потребител, за да се осведомят хората. Пазарната икономика изисква също и разпространение на информация! PS Въпреки че съм стопанин пряк интерес от чесън нямам. Т.е. безпристрастен съм. От лук интересите ми са по мъничко, само придружаващи.

0

Все пак остана надеждата, че бившите селскостопански производители винаги могат да се преориентират и да пишат платени от Русия коментари в дира, както някои от съселяните им вече правят. Ще взимат хилядарки на месец (в рубли, разбира се).

Бе къде па намеси Русия в цялата схема?!!! Явно като си лягаш първо проверяваш под кревата да няма руски шпиони?

Това са латентни шизофреници, за които единствената оправия е правата лопата.