Дрехите и обувките са най-често фалшифицираните стоки, които влизат на пазара в България, каза по БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". Има обаче и стоки, чието фалшифициране е с висок риск за здравето на потребителите.

"Авточастите, различни видове електроуреди и батерии. Към този списък може да добавим и козметиката. От хранителните стоки най-фалшифициран е зехтинът, като това е световен проблем, а не само у нас. Но, не толкова като нарушение на някоя марка, а по-скоро като предлагане на по-ниско качество", каза Богомил Николов.

Проблем за България е и фактът, че у нас много хора си купуват фалшиви стоки и с ниско качество напълно съзнателно.

"Мотивацията е ясна. Хората като видят по-ниска цена и това ги изкушава. Обаче много често фалшивите и евтини стоки са по-опасни заради по-ниското качество. Тази ниска цена се постига по някакъв начин, а най-често компромисът е в качеството. Използват се по-евтини материал или се спестяват някои компоненти, които гарантират безопасността", отбеляза Богомил Николов.

Най-опасни обаче са лекарствените продукти, особено тези, които се предлагат онлайн. Николов смята за необходима държавна политика за информиране на хората за опасностите от фалшивите стоки.

Два примера от последните дни

На 19 януари от Териториалния инспекторат на граничната полиция в Гюргево съобщиха, че български гражданин е разследван, след като се е опитал да внесе с камион през ГКПП Гюргево в Румъния повече от 1400 фалшиви парфюма на стойност около 365 000 леи (146 000 лв.).

Ден по-рано, на 18 януари, митническите служители на ГКПП "Лесово" спряха контрабанда на 3126 "маркови" облекла. Открити са в товарен автомобил, управляван от турски шофьор. Иззети са якета, анцузи, тениски, блузи, панталони и други текстилни изделия с лога на световноизвестни търговски марки, съобщиха от Агенция "Митници".

Камионът с чужда регистрация е пристигнал на граничния пункт на 16 януари. Шофьорът е декларирал, че превозва картонени кутии и опаковки от Турция за Франция през България. След щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, са открити 90 колета с недекларирани "маркови" дрехи. Според първоначалната експертиза стойността им възлиза на около 69 хил. лева.

Преди малко повече от три месеца на ГКПП "Лесово" митничарите отново спряха контрабанда на дрехи с фалшиви лога на търговски марки.