Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че ще проучи скандала с фалшивото сирене, което се продава в магазините като "100% овче", а всъщност съдържа краве мляко.

Комисията се самосезира срещу производители на овче сирене за нелоялна конкуренция, съобщиха от ведомството.

КЗК образува служебно производство за проучване на евентуално извършени нарушения от страна на "Милки Груп Био" ЕАД (производител на продуктите "Саяна") и "Димитър Маджаров - 2" ЕООД във връзка с производството и разпространението в търговската мрежа на овче сирене, което съдържа краве мляко, въпреки означението на етикета "овче сирене" и "100 % овче мляко".

Производството е образувано след извършено от комисията предварително проучване, при което от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са изискани и представени информация и доказателства (резултати от взети проби, актове за установяване на нарушения и др.) за наличие на краве мляко в партиди овче сирене на посочените предприятия, се казва още в съобщението на КЗК.

Представянето на невярна информация относно съществени свойства на предлаганите стоки представлява форма на нелоялна конкуренция.

След извършване на проучване съгласно Закона за защита на конкуренцията Комисията ще се произнесе с решение.