Доналд Тръмп иска да сключи търговско споразумение с Китай до края на месеца, като самото подписване е възможно да стане по време на срещата на Г-20 в Аржентина. За целта той е поръчал на министрите си да изработят проект на документа. Това съобщи Bloomberg, като се позова на четири независими един от друг източници.

Тласък към възможна сделка с Китай е дал разговорът, който американският президент проведе сс китайският лидер. Това потвърди самият Тръмп, който в Туитър определи разговора като "дълъг и много добър" и посочи, че "обсъждането на търговските проблеми върви много добре".

Тази информация веднага бе оценена от пазарите и акциите на фондовите пазари в Китай и Хонконг дръпнаха нагоре с 0.3% само за 24 часа. Според Синхуа, Тръмп е казал на Си Дзинпин, че очаква с нетърпение разговорите между двамата по време на срещата на Г-20 в края на месеца в Аржентина и се надява, там да обсъдят подробно всички важни въпроси.

Другият вариант на ситуацията, ако разговорите между двамата лидери не доведат до пробив в търговските отношения, е въвеждането на мита на целия китайски внос в САЩ и вероятно адекватен отговор от Пекин.

Сега въпросът, който си задават експерти от цял свят, е: