Обменният курс на щатския долар спада слабо спрямо еврото, британския паунд и повечете световни валути, но поскъпва спрямо йената след заседанието на Японската централна банка, както и към китайския юан след разрушителното земетресение в Северозападен Китай вчера.

Индексът ICE Dollar, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спада с 0.03%, докато по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се покачва с 0.11%*.

Централната банка на Япония остави непроменени основните параметри на паричната си политика след двудневно заседание, приключило във вторник. По-конкретно, краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка беше задържан на минус 0.1% годишно, а целевата доходност на десетгодишните държавни облигации беше близо до нула.

В изявление Централната банка отбеляза, че нейното ръководство търпеливо ще продължи паричните стимули на фона на изключително висока несигурност у дома и в чужбина и също така е готово да повиши лихвите, ако е необходимо.

В резултат стойността на долара спрямо йената скочи с 0.77% до 143.91 йени спрямо 142.80 йени в края на предходната сесия.

Американската валута нарасна съществено, с 0.14% до 7.1507 китайски юана (извън континентален Китай).

В Европа американската валута спада слабо, с 0.07% до 1.0933 долара спрямо 1.0925 долара в края на предишната сесия. Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс на еврото от 1.0918 долара и съответно курсът на долара е 0.9159 евро.

Обменният курс на лирата към долара се повиши с 0.1% и е 1.2659 долара спрямо 1.2649 в края на търговията в понеделник.

Търговията с двете основни европейски валути е ограничена, тъй като пазарът очаква данни за ноемврийската инфлация в еврозоната и Обединеното кралство, които ще бъдат публикувани съответно във вторник и сряда.

Стоковите валути не са в единна динамика, тъй като други фактори са им повлияли. Австралийският и новозеландският долари, които се влияят и от търговията на двете страни с Китай, се повишават съответно с 0.21% до 0.6719 щатски долара за един австралиец и с 0.31% до 0.6230 американски долара за едно "киви". Двете валути поскъпват след разрушителното земетресение в Северозападен Китай, с епицентър в провинция Гансу с над 120 загинали и с магнитуд 6.2 по Рихтер.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от котировките на петрола, се повишават съответно с 0.02% до 1.3392 канадски долара за един американски и с 0.09% до 10.3837 крони за един щатски долар. Фючърсите на двата вида суров петрол - американския (WTI) и търгувания предимно в Европа (Brent) спаднаха слабо, след като поскъпнаха с 1.5% в предишната сесия, подкрепени от опасения от прекъсване на доставките, тъй като бунтовниците хуси в Йемен засилиха атаките срещу кораби в Червено море. Това накара спедиторите да отклонят корабите далеч от Червено море, като петролната компания BP и групата за петролни танкери Frontline обявиха, че избягват преминаването през Суецкия канал, докато кризата не бъде овладяна.

На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) фючърсите на петрола WTI се понижиха с 0.41% до 72.52 долара за барел, а на Лондонската стокова борса (ICE Futures) Brent се понижи с 0.12% до 77.85 долара за барел.

Доларът отслабна съществено и спрямо руската рубла, с 0.47% до 90.097 рубли за долар, което е в резултат на въведения допълнителен капиталов контрол и по-специално указът на президента, задължаващ 43 фирми за износ да конвертират част от печалбите си в чуждестранна валута в рубли ежедневно. Освен това, Централната банка на Русия (ЦБР) вдигна основния си лихвен процент до очакваните 16% на фона на силен инфлационен натиск в резултат на недостига на работна ръка и високото кредитиране. Регулаторът повиши лихвения си процент с общо 850 базисни пункта от юли и подчерта, че паричната политиката ще трябва да остане рестриктивна за дълъг период, за да се постигне връщане на инфлацията към целта от 4%. От друга страна, управителят на ЦБР сигнализира за възможно прекратяване на повишенията на лихвените проценти, ако цените на руския петрол на международните пазари останат стабилни.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 9:30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.