Очаква се цените на вятърните турбини да се повишат с до 10% през следващите 12 до 18 месеца поради увеличаването на цените на суровините, логистичните разходи и предизвикателствата, свързани с коронавируса. Прогнозата е на анализаторите от консултантската компания Wood Mackenzie, специализирана в областта на енергетиката, химикалите, възобновяемите източници и металите, цитирани от renews.biz.

Повишаването на цените на стоманата, медта, алуминия, както и на въглеродните влакна, в съчетание с четирикратно увеличение на логистичните разходи, за последните шест месеца са увеличили цените на турбините, посочват от Wood Mackenzie, като подчертават, че тази тенденция ще продължи поне през следващата година.

Директорът на анализаторския отдел на Wood Mackenzies Шаши Барла обясни: "Оригиналните производители на турбини и доставчиците на компоненти са изправени пред двойно голямо увеличение на разходите и леко понижение в търсенето през следващите две години поради американския данъчен кредит за производство и постепенното премахване на тарифите от Китай. "Въпреки това увеличение на разходите, ние очакваме цените на турбините да се върнат към нормалните нива до края на 2022 г."

Тъй като битката между САЩ и Китай не показва никакви признаци на подобрение, производителите на турбини проучват алтернативни центрове за доставка, като Индия, уточняват от Wood Mackenzie.

Барла добави: "Стратегиите на веригата за доставки "Индия за Индия" и "Индия за целия свят" насърчават водещите доставчици на компоненти за турбини да следват своите клиенти на турбини и производители на оборудване в азиатско-тихоокеанския регион.

"Както се очакваше, нарастването на търсенето в Индия не успя да се осъществи, което позволява на производителите на оригинално оборудване и доставчиците да се възползват от излишния производствен капацитет, за да обслужват експортните пазари рентабилно. И тъй като производителите на оригинално оборудване продължават да произвеждат турбини от последно поколение в Индия, доставчиците на компоненти се разширяват на пазара, за да произвеждат компоненти по -близо до фабриките за на своите клиенти", аргументират предложението си анализаторите от Wood Mackenzie

Тъй като пазарните условия, според тях, продължават да се развиват, производителите и доставчиците на турбини трябва да възприемат технологии и материали от следващо поколение, тъй като през следващите четири до пет години ще се появят нови проблеми при веригата за доставки (bottle necks) важни материали.

3е-news.net