Европейският съюз подготвя извънредни планове за налагане на таван на цената на газа и за разделяне на цената му от тази на електричеството, както и по-дългосрочни реформи, чиято цел е да гарантира, че цената на електричеството отразява по-ниските цени на възобновяемата енергия.

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят как спешно да намалят тежестта на енергийните цени за бизнеса и домакинствата.

Цените на енергията в Европа скочиха до небето през последната година под натиска на рекордните цени на газа, след като Русия постепенно намали доставките му за Стария континент.

Европейските правителства винят Москва, че използва енергията за изнудване в отговор на западната подкрепа за Украйна, подложена на руска агресия. "Газпром" твърди, че намаляването и спирането на газовите доставки е заради санкциите и поради технически проблеми.

Промяната на енергийната система на 27-те страни членки е дълъг и сложен процес, а политиците се опитват да намерят краткосрочно решение. Ройтерс обобщава какви решения за реформа на пазара на енергия могат да бъдат взети в близките дни и до какво могат да доведат.

Защо цената на електричеството е свързана с тази на газа?

В европейската енергийна система цената на електричеството на едро се определя от последната централа, която е необходима, за да бъде задоволено търсенето.

Вятърни, ядрени, въглищни и газови централи, както и всякакви други електрогенератори, наддават на пазара за енергия, като първи са предлагащите по-ниска цена, а по-скъпите, например, газовите идват след това. Газовите централи често са тези, които определят крайната цена.

Идеята е всички да продават електричество на една цена, а по-евтините възобновяеми централи да печелят повече, което да стимулира инвестициите точно в такива енергийни мощности, от които Европа се нуждае, за да изпълни климатичните си цели.

Но някои държави, например Испания, смятат системата за несправедлива, тъй като крайните потребители плащат еднаква цена и за скъпа, и за евтина като себестойност електроенергия.

Цените на газа се покачиха, след като Русия намали подаваните към Европа обеми, а търсенето на световните пазари рязко скочи. В резултат цената на електричеството, произвеждано чрез изгаряне на газ, рязко хвръкна до небето.

В края на август фючърсите за ток за януари в Германия скочиха до 1050 евро за мегаватчас, което е 14 пъти повече от година по-рано. Впоследствие цените все пак спаднаха.

За поскъпването на електричеството има и други фактори, като например проблемите на френските ядрени централи и жестоката суша в Европа, която намали капацитета на водноелектрическите централи и повлия на доставките на въглища, извършвани с речен транспорт.

Как може ЕС да промени цените на енергията?

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви наскоро, че ЕС трябва да отдели цената на електричеството от тази на газа, без обаче да даде повече подробности.

Проектодокумент на Комисията, видян от Ройтерс миналата седмица, разкрива, че предложенията на ЕС включват налагане на таван на цената на тока от определени централи, които не работят с газ.

Скокът на цените доведе до свръхпечалби за някои централи, чиито разходи са по-ниски, като например вятърни и ядрени. ЕС смята, че страните членки трябва да използват тавана на цените, за да изземат тези печалби и с тях да подпомогнат сметките на потребителите.

Чехия, която в момента държи ротационното председателство на ЕС, е представила предложения за дискусия от страна на министрите на енергетиката, когато се срещнат в петък.

Те включват налагане на таван на цената на газа, внасян от определени държави, таван на цената на газа, използван за производство на електричество, или временно изваждане на електроцентралите, работещи на газ, от европейската система за определяне на цените на тока.

Идеята за таван на цената на газа или електричеството отдавна е подкрепяна от Испания, Белгия и други страни, включително колебаещите се преди време Австрия и Германия. Франция е сред страните, които искат цената на газа да бъде отделена от тази на електричеството.

Съществува и идея, предложена от италианския премиер Марио Драги, страните членки на ЕС да наложат таван на цената на газа, внасян от Русия. Противници на идеята твърдят, че това може да накара Москва да спре всякакви доставки за Европа.

Друга възможност е страните членки да определят таван на цената на газа и да доплащат на компаниите разликата между тавана и реалната пазарна цена. Страни като Германия и Нидерландия доскоро се противопоставяха на тази идея, тъй като тя на практика би предоставяла субсидии с обществени средства за генериране на енергия от изкопаеми горива. Според тях по-добре е тези средства да бъдат ползвани за преминаването към по-евтина и чиста енергия.

Чешките предложения включват и временно ограничаване на търговия с ток на европейските борси до дневни и "ден напред" търгове. Други идеи предвиждат ограничаване на достъпа на финансовите спекуланти до газовите пазари и създаването на паралелен пазар на ток, произвеждан чрез газ, отделен от сега съществуващия пазар на електроенергия.

Какви са потенциалните недостатъци?

Високите цена на газа са стимул за бизнеса и домакинствата да ограничат потреблението на газ. Правителствата опитват да насърчат такава промяна на поведението, за да има достатъчно гориво за зимата.

Налагането на таван на цената на газа би премахнало този стимул и дори може да насърчи потребителите да използват повече газ, докато правителствата се стремят да намалят потреблението, посочват критици.

Анализатори са на мнение, че финансова подкрепа за домакинствата с ниски доходи и бизнесите, които са най-тежко засегнати от високите цени, е по-добра политика от прибързаната промяна на структурата на пазара.

Остава и открит въпросът как да се сложи таван на цената на газа, без да бъдат принудени операторите на газови електроцентрали да ограничат производството във време, когато повечето страни се нуждаят от все повече ток.