Германска компания използва уникална дървесна гъба, за да създаде вкусни вегански продукти, които са естествени, трайни и без добавки. Основният проект на компанията е наречен "Пилешко от гората". Walding пусна на пазара иновативен бургер (Inception Burger), произведен от гъби, с подкрепата на EIT FAN (Food Accelerator Network) 2020 - хъб, свързващ стартиращи предприятия в сферата на храните, с водещи в бранша изследователи. Той се финансира от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), който дава възможност за развитие на иновативни фирми в областта на агротехнологиите, съобщи управителят на Областния информационен център-Варна д-р Виктория Николова, цитирана от БТА.

Институтът е уникална инициатива на ЕС, която движи иновациите в цяла Европа, като свързва организации от бизнеса, образованието и научните изследвания. EIT обединява над 2000 партньори и е най-голямата иновационна екосистема в Европа.

Подпомогната от EIT FAN е и израелската компания FreezeM, която разработва нова технология за замразяване на насекоми, за да подобри използването им като източник на протеини в производството на фуражи за животни. За да заменят изцяло съществуващите компоненти в храните за животни, насекомите трябва да се произвеждат в промишлен мащаб, през цялата година и по стабилен начин. Чрез иновативна технология фирмата замразява яйцата на насекомите, за да се спре развитието им за период от 14 дни. От половин килограм замразени яйца се добива един тон инсектна маса.

С финансиране от Европейския институт за иновации и технологии е създаден и френският ToasterLab. Това е дигитален иновационен хъб, който предоставя услуги на едно гише - подпомагане при стартиране на бизнес, услуги за МСП от сектора с цел да се развият и излязат на местни и външни пазари, включване в мрежа от съмишленици и партньори. Хъбът подпомага стартирането на фирма Kuantom, която залага на срещата между съвременната наука, технологиите, ноу-хау, опита на миналото и миксологията - умението да се правят коктейли. От тази среща се ражда ORKESTRA - първото свързано решение, което може да направи перфектен коктейл за няколко секунди.

ToasterLab помага на друга френска фирма да създаде Aveine - първия интелигентен аератор за вино в света. Благодарение на него вече всеки може да сервира и дегустира всякакъв вид вино незабавно в перфектни условия. Програмата ToasterLAB има отворен прием за кандидатстване до 31 юли 2021 година за подпомагане развитието на компании от сектора с агрохрани, показва още проучването на ОИЦ-Варна.

Ролята на EIT Food Hub за България през 2020 година е възложена на Института за агростратегии и иновации от Европейския институт за иновации и технологии в храните. Консорциум от Аграрен университет-Пловдив и Клийнтех България, подкрепен от Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще осъществява съвместни дейности на EIT Food Hub в България. Хъбът ще действа като катализатор на партньорства за увеличаване на усвояването на знанията и уменията от участниците в селскостопанския хранителен сектор и заинтересованите страни, ще улесни участието на студенти, изследователи, предприемачи, стартиращи фирми, представители на индустрията и експерти в програмите на EIT Food.