Защо е важно да пестим по 5 лева на ден - това е един от най-четените материали в бизнес секцията на Dir.bg от началото на годината.

За част от нас това ще е лесно, а за други - по-трудно. Ето защо се допитахме до чатбота ChatGPT как можем да го постигнем.

Според него има няколко лесни начина, за да го постигнем.

Пригответе си обяд вкъщи

Изкуственият интелект съветва да си приготвим обяд у дома, за да не даваме доста повече средства за храна в обедната ни почивка.

Пригответе и кафето у дома

Цената на кафето в специализираните магазини или заведенията се е покачило драстично в последната година. Ето защо е добре да пием кафе у дома, или да си го приготвяме и да го консумираме на работното място.

Ходете пеша или карайте колело

Ако работата ви го позволява, може да ходите пеша до офиса, или да ползвате велосипед. Това ще ви пести пари, а и ще подобри физическото ви състояние. 

Избягвайте импулсивните покупки

Една съществена част от разходите ни за месеца са именно импулсивните ни покупки - нови дрехи, обувки, аксесоари за дома, играчки за децата и т.н. Списъкът може да е безкраен, но не същото се отнася и за парите в портфейла ни.

Пазарувайте от промоциите

Покупките от собствените марки на големите магазини или от стоки с намалени цени. Това ще остави повече средства в семейния бюджет за следващите седмици. 

Използвайте пари в брой

Изкуственият интелект съветва да използваме пари в брой, когато пазаруваме. Това би ни предпазило от нежелани разходи и ще ни позволи да следваме бюджета си.