Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов изрази притеснението си по въпроса за вноската на "Лукойл" във Фонда за енергийна сигурност. Вчера след срещата на представители на управляващите се разбра, че компанията трябва да внесе във фонда около 1 млрд. лева.

"Основанието, за да плати "Лукойл" пари във Фонда за енергийна сигурност, е един закон, който е приет в началото на тази година. Този закон не е влязъл в сила. Причините за това са две - първо, че са заложени ненужни заключителни разпоредби за нотификация на Европейската комисия.

Има два етапа на нотификация. Първият беше завършен още март, но вторият не беше започнат тогава от служебния кабинет.

Това е спирачката "Лукойл" да не е плащала до момента. Това е един и аргумент защо в момента не влизат финансови средства във Фонд "Енергийна сигурност"", каза министър Богданов пред Нова.

Дори и да бъде приета нотификацията, министърът на икономиката изтъкна, че не разбира как ще могат да бъдат платени пари със задна дата.

На брифинга след вчерашната среща зам.-председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски съобщи, че вече няма да има нотификация, както изисква законът сега, за събирането на таксите във Фонда за енергийна сигурност.

С преодоляването на ветото на президента върху Закона за енергетиката ще можем да ги събираме веднага, допълни Пеевски.

Ще направим промяна в закона, така че от януари назад да съберем таксите, което е 1 млрд. лв., каза още Пеевски. Първо ще приберем над 500 млн. лв. от (корпоративни) данъци, второ - ще приберем над 1 млрд. лв. за българските граждани от "Лукойл", които на практика не бяха платени от тях, добави той.

На свой ред председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че "ще вземем от "Лукойл" един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсация за горивата". "Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лв., а след компенсация ще струва 2 лв., 2 лв. и стотинки."