Пазарът на минерали, жизненоважни за прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергии, е нараснал двойно през последните пет години. Това се посочва в доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), цитиран от ДПА и БТА.

До 2022 година пазарът за минерали като литий, кобалт, никел и мед е достигнал 320 милиарда долара и ще продължи да нараства бързо, обяви вчера организацията с централа в Париж.

Критичните минерали, които "помагат за захранването на електрически превозни средства, вятърни турбини, соларни панели и други ключови технологии и са от ключово значение за прехода към чиста енергия", заемат все по-централно място в минната промишленост, според доклада.

По тази причина инвестициите в разработването им са нараснали с 30 на сто миналата година, следвани от увеличение с 20 на сто през 2021 година.

Литият е бил най-популярният от минералите, като инвестициите при него са нараснали с 50 на сто, следван от медта и никела, обяви МАЕ.

Рязкото увеличение на инвестициите "подпомага достъпността и скоростта на прехода към чиста енергия", сочи докладът.

"Трябва да бъде направено много повече, за да се гарантира, че веригите за доставки на критични минерали са сигурни и устойчиви", заяви директорът на МАЕ Фатих Бирол. Растежът на пазара обаче е окуражаващ, каза той, добавяйки, че е "от ключово значение за света да постигне целите си за енергията и климата".

Ако всички планирани проекти за критични минерали по света се осъществят, то доставките ще са достатъчно, за да постигнат настоящите климатични цели на национално ниво, според МАЕ.

Рискът от закъснения и технологични трудности обаче не оставя място за самоуспокоение.

Прекомерната зависимост от няколко страни като Китай например, също буди опасения.

Тази зависимост не изглежда да намалява, според авторите на доклада.