Преди края на годината, до десетина дни, очаквам да приключат преговорите с Турция за доставка на газ, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов по NOVA.

До 30 процента от газа, който България получава, може да преминава през Турция. Става въпрос за връзка между българската газопреносна мрежа и турската. Министърът очаква договорът за ползване на турската газопреносна мрежа да е поне 13-годишен.

Има възможност да ползваме турските терминали за втечнен газ, говорим за количества около един млрд. куб. метра годишно, посочи министър Христов. По думите му това е уникална възможност за страната ни, а пробивът е направен при посещението на президента Румен Радев и българска делегация в Турция преди десетина дни. Тогава държавният глава разговаря за енергийни проекти с турския си колега Реджеп Ердоган.

Следващата стъпка е да договорим и доставка на втечнен газ с кораби. Турците ни предлагат да се включим в преговорите с техните доставчици, с което общата поръчка ще даде големи отстъпки, каза още Росен Христов. Той уточни, че става дума за доставчици от САЩ и Норвегия.

Когато договорите с Турция влязат в сила, 30% от газа, който България внася, ще е през турска територия. Други 30 процента купуваме от Гърция, а останалите - от Азербайджан, уточни министърът на енергетиката. Това е диверсификация, която ще направи доставките на газ по-сигурни, категоричен е Росен Христов. От думите му стана известно, че годишното потребление на газ в България е около 3,5 млрд. куб. метра.

Росен Христов коментира и тавана на цените на газа, който бе договорен на европейско ниво вчера. Министрите на енергетиката на страните от ЕС договориха пределен лимит за цените на газа на едро - 180 евро за мегаватчас. С приемането на тавана се надявам цените на борсите да започнат да спадат.

На 31 декември ще знаем на каква цена ще купуваме газ през януари. Надявам се да е под 200 лева за мегаватчас, заяви министър Христов. Със сигурност ще има увеличение с около 30 процента, заради природния газ, който е нагнетен в Чирен през лятото на много високи цени, прогнозира той.