Турция ще продава природен газ на България. Преговорите, които се проведоха между турската компания "Боташ" и българската енергийна компания "Булгаргаз" относно продажбите на природен газ, приключиха успешно. Постигнато бе споразумение със срок 13 години. Днес в София предстои то да бъде подписано.

"Споразумението е много важно", заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез в предаване на живо по турската телевизия НТВ. Той потвърди още, че лично ще присъства на подписването в София, което ще се извърши от ръководителите на "Боташ" и "Булгаргаз", предава за БТА от Турция Нахиде Дениз.

Споразумението ще бъде подписано днес в Министерски съвет. Според него "Булгаргаз" ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на "Боташ". Документът ще бъде подписан от ръководствата на двете държавни компании в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

След това премиерът Гълъб Донев ще проведе среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

В 14 ч. среща с Фатих Дьонмез ще проведе и президентът Румен Радев.