За месец май са договорени алтернативни доставки на природен газ, които да заменят липсващите количества природен газ от "Газпром". Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което се обсъжда заявление от 8 април на "Булгаргаз" за определяне на цена на природния газ за месец май. Той участва в заседанието онлайн чрез програмата Скайп. За крайната цена за месец май ще има яснота до 4 май, но отсега може да се каже, че поскъпването може да достигне 40% спрямо утвърдената цена през април, ако се има предвид пазарната стойност към днешна дата.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" изтъкна, цитиран от БТА, че информацията от заявлението на обществения доставчик (искано поскъпване с 5% - б.р.), както и докладът, който е изготвен по това заявление, са вече остарели предвид преустановените доставки на природен газ от "Газпром-Експорт". Той добави, че заради спрените доставки е проведена процедура и са поискани оферти от всички активни търговци на синьо гориво в региона. На базата на подадени от тях оферти е направено класиране и са избрани доставчици на природен газ.


Каква ще е цената

Цените в България на природния газ ще се изравнят с тези от Европа, за разлика от досегашната практика, при която се е разчитало на дългосрочни договори, каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров пред журналисти след края на заседанието на регулатора. В момента борсовите цени в Европа са малко под 100 евро за мегаватчас, отбеляза Тодоров и изрази предположение, че предвид големите количества, които купува "Булгаргаз", цената ще бъде малко по-ниска поради търговската отстъпка.

Справка показа, че цената към момента действително е посочената от Тодоров - 100.15 евро/MWh е актуалната котировка на нидерландската борса TTF - водещата европейска платформа.

Утвърдената за април цена от КЕВР е 142.59 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Грубата сметка показва разлика от около 40%.

Цената, която беше утвърдена от КЕВР за април, е с включени количества природен газ от подземното газохранилище в Чирен, а на 7 април е преустановен добивът, тъй като от "Булгаргаз" са очаквали "Газпром-Експорт" да спрат доставките на природен газ. Това съществено променя цената и по изчисления на обществения доставчик, ако сметките се направят сега, би била 177 лева на мегаватчас, каза обаче Йоцов.

Тодоров отговори, че това е цената, по която най-вероятно общественият доставчик ще доставя количествата природен газ в момента - през април. Това не е цената за месец май.

Продажна цена от 177 лева/MWh, разбира се, доближава европейската, в процент разликата е около 13%.

От КЕВР по-късно апелираха да не се правят спекулации с проценти поскъпване, тъй като средно претеглената стойност от всички договори за доставка за месец май ще бъде известна едва след 4 май.


Все още не е приключила процедурата по подписването на договорите. "Природният газ за момента за нашите клиенти по заявките, които те са дали към "Булгаргаз", е договорен", заяви Йоцов. Това означава, че е осигурен природният газ за месец май за битовите потребители, топлофикациите, индустриалните потребители, както и за търговците на синьо гориво.

В момента е валиден само един дългосрочен договор и това е този с доставки на природен газ от Азербайджан. Заради подписания през септември 2021 г. анекс, не може да се ползват пълните количества азерски газ. Само около 10 процента от потреблението на България се покрива от него. Останалите 90 процента ще бъдат взети на пазарни цени, които към момента са валидни в Европа, каза още шефът на КЕВР.

Късно вечерта във вторник стана известно, че "Газпром" спира доставките за България. Още на следващия ден вицепремиерът Асен Василев разкри, че от февруари правителството подготвя резервен план. Обясни, че са резервирани количества по действащите връзки с Гърция и Турция. Можем да осигурим преминаването на около 20 милиарда кубически метра природен газ през страната. Можем да получим 2 милиарда куб. метра през връзката Кулата-Сидирокастро от Гърция и останалите - през Турция, каза в сряда вицепремиерът.

През Кулата/Сидирокастро е осигурен пълен капацитет от 6 100 000 куб. метра на ден, каза в четвъртък Никола Делев от националния оператор "Булгартрансгаз".

Връзката с Румъния също е реверсивна по съществуващия Трансбалкански газопровод, а капацитетът за вход е увеличен до 4,3 млн. куб. метра на ден. 15 млн. куб. метра на ден е капацитетът за изход към Румъния.

Премиерът Кирил Петков ще разговаря днес в Букурещ с колегата си Николае Чука, като една от обсъжданите теми е енергийната свързаност.

За месец май "Булгаргаз" има задължение да нагнетява газ по Плана за извънредни ситуации. В момента се набират оферти за осигуряване на допълнителни количества природен газ, за да може да се нагнети в хранилището в Чирен и да има по-голяма сигурност.

На 10 май е насрочено закритото заседание, на което ще бъде определена окончателната цена за месец май, съобщи председателят на КЕВР Станислав Тодоров.