Получихме силна подкрепа, в България в следващите 2 седмици ще се ситуира координационен център за разпределяне на газ и електроенергия за Югоизточна Европа и Италия. Това каза в Брюксел вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, цитиран от БНТ.

Асен Василев и енергийният министър Александър Николов са в белгийската столица, за да договорят общи стъпки за действие след спирането на газовите доставки от Русия. 

Поискахме инфраструктурата ни да се използва за Европа и региона, каза още Василев и подчерта, че България няма намерение да разкрие сметка в банката на "Газпром", новата схема за плащане, наложена с указ на президента на Русия Владимир Путин.

Ние никога не сме напускали договора с "Газпром", те спряха да изпълняват договора едностранно. ЕК излезе със становище, че плащането е нарушение на санкциите, каза още вицепремиерът.

Поискали сме правна помощ за арбитража, така че да се задействат юридическите екипи на ЕК. В момента обмисляме всички опции, ако имаме основание, ще ги съдим, отбеляза Асен Василев и добави, че това е най-доброто решение за България и българския бизнес.

В отговор на журналистически въпрос Асен Василев коментира, че България е заплатила газовите доставки за април в долари, но плащането е било върнато от "Газпром".

Вицепремиерът смята, че няма проблем за газовите доставки през зимата. Страната ни може да си осигури 3-те милиарда кубически метра потребление годишно, но и да разпредели до 17 млрд. кубически метра за европейския пазар.

Ако договорките, които се опитваме да направим, се реализират, има голяма вероятност природният газ да не поскъпне, заяви на свой ред министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му преди да се обещае нещо би следвало да се прецени дали има наличния ресурс и как би било необходимо да се реализира той.