Паундът пое нагоре след новината за проблемите около сделката за Брекзит на Тереза Мей. Повечето инвеститори смятат, че има отслабване на риск за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение или че самият процес ще бъде удължен. Това заяви форекс анализаторът Мартин Митренцев  пред телевизия "Блумбърг".

Според него, ключовата за сделката с Брекзит е северноирландската граница.

"Ако Великобритания остане в митническия съюз, британската икономика губи своя суверенитет по отношение на търговската политика. Движението на пазарите в момента показва, че Брекзит без сделка е много малко вероятен. Пазарите са в изчаквателна позиция", уточни Митренцев.

"Тереза Мей до 21-ви януари трябва да внесе план Б на сделката. На нея ѝ отне 18 месеца за сегашната сделка. В следващите 3 дни предоговаряне на сделката да обърне вотът на депутатите в своя полза - е невъзможно. Друг вариант е тя да търси многопартийна подкрепа. Това също е малко вероятно. Вариантът Брекзит без сделка е възможно най-лош. Така паундът ще загуби 10% от стойността си. Вероятно е да се постигне удължаване на срока. Може да се стигне до извънредни парламентарни избори, втори референдум или предоговаряне на нова сделка. Най-позитивният вариант е предоговарянето на сделката и големи компромиси от ЕС, но това е малко вероятно. Ако трябва да гледаме реалистично, положителен вариант е втори референдум", смята експертът.

Той коментира и ситуацията на петролния пазар.

"За последните шест седмица имаме спад от 12-13 млн. барела петрол. Това спомогна за стабилизацията на цените. Другите фактори са намаленото производство на Саудитска Арабия. В момента цени на петрола са на равнище от 50 долара за WTI и 60 долара за сорт Брент. Очакванията са тези цени да се задържат още 2-3 седмици. Около 80-85 са подходящите нива за цените за Русия и Саудитска Арабия", поясни още той.