Министър-председателят Бойко Борисов провери с хеликоптер напредъка на строителството на "Балкански поток" в района на компресорна станция "Расово". Проверката беше предавана на живо във Фейсбука на премиера.

Вече на земята, на място, Борисов подчерта, че се спазват всички противоепидемични мерки и въпреки карантината и трудностите, по обекта продължава да се работи. Той уточни, че бригадите се сменят постоянно, защото работниците преминават 14-дневен карантинен период.

"Така въртим бригада след бригада, за да нямаме допълнително заразяване, и до този момент нямаме", каза Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че при строителните дейности по трасето са открити над 45 археологични паметника. "Благодаря на археолозите, които работят много съвестно", заяви Борисов.

Какво разказаха на премиера

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов посочи, че по трасето вече са разнесени над 230 км тръби. Над 340 км тръби са доставени в България. Всеки ден тръбите пристигат на трасето от пристанище "Бургас". Над 230 км е разчистената полоса.

"Компресорна станция "Расово" е едно от сърцата на "Балкански поток", тъй като тя ще изпомпва природния газ", обясни Владимир Малинов в разговор с премиера Борисов, който беше проведен в хеликоптера. Той обясни, че природният газ ще влиза в станцията с по-ниско налягане, но на изхода й ще бъде с над 72-73 бара налягане. За да се поеме по-високото налягане обаче трябва нов тръбопровод (виж по-долу).

От миналия месец вече се работи по десетте участъка от общо 474-те километра от "Балкански поток". Над 235 км от трасето е отнет хумусът. Около 220 км има разнесена тръба по трасето. Заварени са 150 км от тръбите по трасето на "Балкански поток", посочи още Владимир Малинов.

"Виждате траншеите, тръбите подредени и сега летим над тях. Виждате стотици километри подреден газопровод", каза Бойко Борисов от хеликоптера.

Защо са важни компресорните станции

Строителството на магистралния газопровод до българо-сръбската граница ("Балкански поток") се изпълнява от саудитската компания "Аркад". В момента тръбите се полагат в Северна България, а от миналото лято се работи по двете компресорни станции - "Нова Провадия" и "Расово". Първата е на "завоя" към северния газопровод след компресорна станция "Провадия": там газът се "завърта", за да тръгне по "Балкански поток".

КС "Расово"е недалеч от сръбската граница.

Карта на наличната и новостроящата се газопреносна мрежа

Вече писахме, че компресорните станции заслужават специално внимание. Най-напред бяха модернизирани КС "Странджа" и "Лозенец" - те вече са нискоемисионни - емисиите на газове и топлина са по европейските норми, и са реверсивни - осигуряват двупосочно движение на газа, разбира се при проявен интерес.

Компресорните станции са с оборудване на американската компания "Солар" - един от световните лидери в производството на газови компресори и турбини.

Но наред с компресорните станции се модернизират и тръбите, именно в Северна България тръбопроводът е положен през 70-80-те години на миналия век и позволява пренос на под 40 атмосфери газ. А ниското налягане дава по-малки количества газ.  Затова Малинов изтъква, че от КС "Расово" газът ще излиза с двойно по-голямо налягане. Новата газопреносна мрежа ще позволи това.