Размерът на компенсацията за Беларус за замърсения петрол от Русия може да е над 61 милиона долара, обяви днес концернът Белнефтехим, цитиран от ТАСС.

Концернът съобщи, че по протокол има 563 000 тона замърсен петрол, който е преработила Мозирската рафинерия. Размерът на обезщетението е 15 долара за барел и се изчислява по схемата, която Русия използва при разплащането с други съседки, допълва Белнефтехим. Така Беларус може да получи компенсация от над 61 милиона долара.

Във вторник, 25 февруари, Беларус и Русия подписаха протокола, който урежда компенсацията и според който руската страна е готова да я плати, съобщи пред журналисти заместник-председателят на Белнефтехим Владимир Сизов, цитиран от ТАСС.

По думите му сумата е аналогична с тази в други страни, въвлечени в подаването на замърсен петрол, установено през април миналата година - Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Компании в тези страни са получили компенсации от 15 долара на барел за доставения петрол с повишено съдържание на хлорорганични съединения.

Руският петролопроводен монополист Транснефт съобщи във вторник, че е получил заявки от няколко компании за доставка на петрол за беларуски рафинерии през март, предаде Ройтерс, позовавайки се на Интерфакс.

Минск и Москва са в конфликт от 1 януари, след като не успяха да постигнат споразумение за доставките на петрол през 2020 година и големи руски петролни компании спряха износа си за Беларус. Миналата седмица Русия предложи нови условия за бъдещите доставки за Беларус, за да компенсира отчасти Минск за таксите, въведени през 2019 година.

В края на април 2019 година в тръбопровода "Дружба", по който се изнася руски петрол през Беларус до европейските страни, попадна замърсена с хлориди суровина и поради това транзитирането й беше спряно. Доставките на петрол в пълния им обем бяха възстановени от 1 юли. Минск неколкократно предяви претенции за компенсации за загубите, които са понесли петролните рафинерии и системата от магистрални петролопроводи при доставката на руски петрол, замърсен с органичен хлор.

Беларуската страна предлагаше компенсациите да бъдат включени в тарифите за транзит на руски петрол, припомня ТАСС.