Русия предложи нови условия за бъдещите доставки на петрол на Беларус, за да компенсира загуби от въведени миналата година мита, съобщи днес Москва, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Минск и Москва имат разногласия от 1 януари, когато не успяха да се договорят по условията за доставките на руски петрол за 2020 година и големите руски петролни компании спряха доставките по петролопроводите за Беларус.

Руският енергиен министър Александър Новак каза днес, цитиран от Ройтерс, че предложенията на руските компании за формулата за образуване на цената за беларуските петролни покупки са били изпратени на Минск.

Москва доставяше петрол и петролни продукти на Минск без такса за износа по споразумение за безмитна търговия между Русия, Беларус и Казахстан. Русия обаче промени данъчния си кодекс през 2019 година, за да спре действието на това споразумение.

Руските данъчни промени струват на Беларус 330 милиона долара през 2019 година, съобщиха миналия месец властите. Държавният бюджет на страната е изгубил 130 милиона долара, а беларуските рафинерии са изгубили 200 милиона долара.

Беларуският президент Александър Лукашенко каза днес, че руският му колега Владимир Путин е предложил да компенсира Минск за загубите от 300 милиона долара през 2019 година. Той каза също така, че Москва е готова да запази условията за петролните доставки тази година каквито са били миналата година.

Това бе неочаквано предложение, каза Лукашенко, когато се срещна с руски регионални представители в Минск.

Русия и Беларус не са постигнали твърдо споразумение по условията за петролните доставки за Беларус, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Руските данъчни промени ще струват на Беларус между 420 и 430 милиона долара през 2020 година, ако Русия достави на страната 24 милиона тона петрол, каза още днес Лукашенко. Той допълни, че руските компании могат да върнат на Минск тези пари.

Това е някакъв напредък. Ще работим в тази посока, каза той.

Групата Сафмар, Руснефт и Нефтиса в момента са единствените доставчици на руски петрол в Беларус, което принуждава Минск да търси петрол от други страни.

Посланикът на Русия в Беларус Дмитрий Мезенцев е убеден, че преговорите между беларуските и руските компании в енергийния сектор ще доведат до взаимноизгодни споразумения, предаде ТАСС.