Беларус търси алтернативи на руския петрол и преговаря със Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за доставки, заяви президентът Александър Лукашенко, цитиран от Ройтерс, която се позовава на агенция Белта.

Беларус и Русия не успяха да постигнат споразумение по договор за петролни доставки през тази година, което накара Москва да спре подаването за беларуски рафинерии. По-късно, на 4 януари, те бяха частично възстановени.

Лукашенко обвинява Кремъл, че иска да принуди Беларус да влезе в съюз с Русия, което според него ще означава край на политическата му кариера. Той е предложил нов кръг преговори с руския президент Владимир Путин за решаване на спора с петролните доставки.

"Не искам да бъда последният президент на Беларус", заяви той днес, като обяви, че преговаря за петролни доставки със САЩ, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Идната седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще посети Беларус.

Лукашенко отбеляза също така, че Русия е поискала по-висока цена за петрола, отколкото от Полша и Германия. "Няма да купуваме петрол от страна монополист. И това не е блъф", допълни той.

Президентът на Беларус, цитиран от ТАСС, посочи, че руските компании са поискали от Минск да плаща премия от 15-16 долара на тон към цената на петрола. "Умножено по 24 милиона тона - това е прилична сума", каза Лукашенко.

Беларус очаква да получи идната седмица първата партида петрол от Норвегия, след като основният й доставчик, Русия, спря подаването на суровината в началото на месеца. Това заяви днес говорителят на компанията Белнефтехим Александър Тишченко.

По-рано първият вицепремиер Дмитрий Крутой съобщи, че правителството е отправило търговски предложения за закупуване на петрол от Украйна, Полша, Казахстан и балтийските страни