Администрацията на Байдън планира да продава нефт от Стратегическия петролен резерв в опит да намали цените на горивата преди предстоящите изборите за Конгрес следващия месец. Това заявиха късно вчера три източника, запознати с въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На пазара ще излязат останалите 14 милиона барела от предварително обявеното от Байдън най-голямо досега освобождаване от резерва в общ размер от 180 милиона барела, който започна през месец май т.г.

Администрацията също така е разговаряла с петролните компании за продажба на допълнителни 26 милиона барела, от сделка, разрешена от Конгреса, за фискалната 2023 г., която започна на 1 октомври, казва четвърти източник на Ройтерс.

Министерството на енергетиката също така се очаква да обяви подробности за евентуалното обратно изкупуване на петрола, което отразява желанието на Белия дом да се бори с нарастващите цени по бензиностанциите, но и да подкрепи местните проучвания и добив.

Покачващите се цени на дребно на горивата напомпаха инфлацията до най-високото ниво от десетилетия, което представлява риск за Байдън и неговите съпартийци от Демократическата партия преди междинните избори на 8 ноември, на които те се стремят да запазят контрола над Конгреса.

Миналата седмица Байдън каза, че цените на бензина са твърде високи и че той ще има какво да каже повече за намаляване на разходите тази седмица. Дейвид Търк, неговият заместник-секретар по енергетиката, също каза миналата седмица, че администрацията може да използва Стратегическия петролен резерв, за да стабилизира цените на петрола.

Администрацията е обсъдила с енергийни компании обратно изкупуване на петрол до 2025 г., за да се попълни стратегическия резерв, казаха още източниците.

Средните цени на бензина в САЩ достигнаха около 3,89 долара в понеделник, което е с около 20 цента повече от преди месец и с 56 цента повече от миналия октомври, според организацията AAA.

Цените на бензина достигнаха рекордна средна стойност над 5,00 долара през юни т.г.