Основателят на Amazon.com Inc Джеф Безос поднови спора си с Белия дом през уикенда, когато третият по богатство човек в света разкритикува президента Джо Байдън, че е призовал компаниите, управляващи бензиностанции, да намалят цените, съобщи Ройтерс.

В туит в събота Байдън каза, че "това е време на война и глобална опасност" и поиска компаниите да намалят цените на бензина, които скочиха до около 5 долара за галон в много части на страната.

Намалете цената на бензиновите колонки, за да отразява тя разходите ви за продукта. И го направете сега, каза президентът.

Скоро след това Безос написа в Twitter: "Ох. Инфлацията е твърде важен проблем за Белия дом, за да продължава да прави изявления като това. Това е или път в погрешна посока, или дълбоко неразбиране на основната пазарна динамика."

В неделя прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отхвърли критиките на Безос, твърдейки, че цените на петрола са паднали с около 15 долара за барел през последния месец, докато цените на бензиностанциите са паднали "едва-едва".

"Но предполагам, не е изненадващо, че мислите, че петролните и газовите компании използват пазарната мощ, за да извлекат рекордни печалби за сметка на американския народ, е начинът, по който нашата икономика трябва да работи", написа тя в Twitter.

В миналото Безос е влизал в конфликт с администрацията на Байдън. През май той обвини президента в подвеждане на обществеността и набеди администрацията за скока на инфлацията.