Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе телефонен разговор с Томас Елербек, член на Изпълнителния комитет на TUI Group* и директор на отдел "Корпоративни и външни въпроси", съобщиха от министерството.

Двамата обсъдиха възможностите за развитие и предизвикателствата, пред които е изправен туристическият сектор след кризата от COVID-19.

Министър Николова заяви, че България и Германия имат традиционно отлични двустранни отношения на политическо и експертно ниво, като се надява доброто партньорство да продължи и занапред. И добави, че Германия е приоритетен туристически пазар на страната ни.

Вицепремиерът коментира, че всяка година германските граждани избират България като дестинация за пътувания и отдих, като през 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Германия е 761 156.

Томас Елербек поздрави вицепремиера и българското правителство за сериозните и навременни мерки, които бяха предприети още в началото на годината за овладяване на пандемията и подкрепата към туристическия бизнес.

По време на разговора той изрази надежди, че през следващата година броят на пътуващите ще се увеличи, тъй като много чуждестранни туристи проявяват интерес към дестинация България.

Във вторник, 1 септември, Марияна Николова разговаря по телефона и с еврокомисарят по вътрешен пазар и услуги Тиери Бретон, който я покани на среща на туризма на високо ниво, организирана от Европейската комисия на 12 октомври 2020 година.

Двамата обсъдиха актуалната ситуация в туристическия сектор.

Министър Николова заяви, че възстановяването на нормалните нива на входящ туризъм е от изключително значение за сектора. И добави, че българското правителство въведе редица мерки в подкрепа на туризма с цел смекчаване на социално-икономическите последици за туристическия сектор от пандемията COVID-19.

От своя страна еврокомисарят Бретон коментира, че ситуацията с COVID-19 не е лесна нито в България, нито в останалата част на Европа. Тази година е изключително трудна за Вашия бранш, особено след като туризмът допринася за голям процент от БВП и за заетостта в България, коментира той.

Еврокомисарят каза още, че туристическият бизнес има нужда от подкрепа и именно заради това Европейската комисия предприема стъпки в тази насока.

*TUI Group е англо-германска мултинационална компания за пътувания и туризъм със седалище в Хановер, Германия. Това е най-голямата компания за отдих, пътувания и туризъм в света и притежава туристически агенции, хотели, авиокомпании, круизни кораби и магазини за търговия на дребно.