Повече от 20 биопроизводители представиха продуктите си по време на специализиран пазар в Бургас. Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите и има за цел да популяризира родното производство.

България заема едно от челните места по брой пчелни кошери, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриване на биопазара, цитирана в съобщение на министерството.

"Ние сме най-големият производител на биологично розово и лавандулово масло в света", допълни тя.

Д-р Василева бе категорична, че за растежа на сектора в страната допринася и подпомагането на биопроизводството по Програмата за развитие на селските райони.

"Биопроизводителите имат голям интерес както към мярката за "Биологично земеделие", така и към реализиране на проекти за инвестиции по мерките от Програмата", каза още тя.

Лозана Василева информира, че за територията на Област Бургас са сключени общо 58 договора по ПРСР за подпомагане на биологични производители на стойност 5.7 млн. евро.

След продуктите, от които гостите на пазара в Бургас, можеха да избират и опитат, бяха: сушени домати със зехтин, пчелен мед, етерични масла, биовина, биосирена и млечни продукти, тинктура от смокини, сокове от биочереши, ябълка и българска роза, както и пресни плодове, зеленчуци и други.

Посетителите на пазара имаха възможност да дегустират и от специално подготвените на място миди по Бургаски от Ути Бъчваров.