В последните 4 години интересът към кредитирането се върна и всяка година се формират ръстове с 8%, каза изп. директор на Кредит Тихомир Тошев в "Тази сутрин" по bTV.

Снимка: bTV

Той обясни още, че лихвите по жилищните кредити в промоционалните оферти са с исторически ниски нива - средно са 2,8 и 3,2%. А българите теглят средно малко над 100 хиляди лева за покупка на жилище. 

Снимка: bTV

Тошев добави, че БНБ миналата година е предупредила банките да са по-внимателни в оценка на кредитоспособността, да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, защото там има риск.

Има и стабилизиране на цените на имотите, а пазарът се успокоява и няма спад на броя на сделките. Цените на имотите в София са по-високи и затова се теглят по-големи кредити, хората искат да живеят в по-големи жилища, заяви още експертът.

Снимка: bTV

Той добави и че има сериозен ръст на потребителските кредити. Най-вече теглим за ремонти, по-малко - за почивки.

Снимка: bTV

Тошев коментира и изтеклите данни от НАП.

Изтеклите лични данни през системите на приходната агенция при хакерската атака са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни. Поради тази причина не бива да даваме лични данни по телефона, ако някой ни се обади, бе категоричен той и добави, че в кредитния регистър винаги може да проверим какви кредити има на наше име.

Тихомир Тошев

Снимка: bTV