"Днес европейските енергийни доставки получиха тласък, тъй като един от най-сложните енергийни проекти в света започва пълни операции. Новоизградената тръбопроводна система на Южния газов коридор (SGC) ще транспортира природен газ от Каспийско море в Азербайджан до европейски клиенти на хиляди километри.

Гигантският инженерен проект включва седем правителства, 11 различни компании и повече от 30 000 души. Резултатът е 3500-километрова тръбопроводна система, която се изкачва през планини, пълзи под морета и се простира по цялата ширина на Турция - отваряйки нов път за доставка на енергия към Европейския съюз." Така започва съобщението на Би Пи (British Petroleum - ВР), оператор на проекта, в който участват също турската ТПАО (TPAO) с 19 процента, малайзийската Петронас (Petronas) с 15,5 на сто, както и други компании, сред които руската Лукойл.

Отправната точка за SGC е гигантското газово находище Шах Дениз (Shah Deniz) в Азербайджан, което се експлоатира от BP.

Находището в каспийски води е открито през 1999 година и според оценките то може да съдържа около 1 трилион кубични метра газ на площ от 860 квадратни километра.

Първата фаза на проекта, Шах Дениз 1, започна производство през 2006 година.

"Някои бяха скептични към проекта, но мисията е изпълнена. Азербайджанският природен газ пристигна в Европа. Подаван от нов източник през алтернативен маршрут, той ще допринесе за енергийната сигурност на Европа", посочва в комюникето на Би Пи директорът на азербайджансакта петролна компания СОКАР (SOCAR) Ровнаг Абдулаев.

"Това е исторически етап, при който Азербайджан и Европа са свързани посредством пряка енергийна връзка, сигурна и надеждна", допълва Гари Джоунс, директор на Би Пи за Азербайджан, Грузия и Турция. "Началото на доставките на газ за Европа от Азербайджан е кулминацията на многогодишната работа на много хиляди хора от всички участващи държави - работната сила, общностите, компаниите, правителството на Азербайджан и други правителства, както и SOCAR и нашите партньори. Това е наистина проект от световна класа във всички отношения."

България също получава азерски газ 

Съгласно подписания договор на "Булгаргаз" със СОКАР, в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. метра природен газ годишно за срок от 25 години.

"На 1 януари 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан", каза наскоро премиерът Бойко Борисов.

Временно природният газ ще се получава през временна точка на доставка "Неа Месемврия" (през "Кулата - Сидирокастро"), която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система, а по-късно - през междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB), работата по която е планирано да приключи до октомври 2021 година.

Трасето на Южния газов коридор

Схема: bp

Защо този проект е важен

Южният газов коридор е гигантски енергиен проект, който открива нов път за доставка на енергия до Европа, чак от Каспийско море. "Този мамутски инженерен подвиг доведе до 3500-километров тръбопровод през сложен и разнообразен терен", се казва в съобщението на BP.

Коридорът се състои от три тръбопровода - всеки сам по себе си мегапроект - разширеният тръбопровод за Южен Кавказ (SCPx) през Азербайджан и Грузия, Трансанадолският тръбопровод (TANAP) през Турция и Трансадриатическият тръбопровод (TAP) през Гърция и Албания до Италия.

Завършена през 2020 година, мрежата, съставена от 3500 км газопроводи, ще позволява след време преноса на 10 милиарда кубични метра газ годишно за Европа и 6 милиарда за Турция.