Азербайджанският газ ще постъпи на 1 януари в България не през входна точка Комотини (в рамките на проекта за интерконектора Гърция-България), а през друга входна точка. Така договорът между азербайджанската компания SOCAR и "Булгаргаз" ще бъде спазен. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред "Нова телевизия" в отговор на въпрос как за времето до края на годината ще бъдат заварени поставените по трасе с дължина от 110 км тръби и достроени още нови 20 километра.

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция, и се свързва с българската газопреносна система край Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. метра годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Преди ден по време на инспекцията на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) премиерът Борисов обяви, че от началото на следващата година България ще получава азерски природен газ. Преди това на 15 ноември както съобщи и 3е-news.net, от консорциума Трансадриатическия газопровод (TAP) обявиха, че газопроводът за пренос на азербайджански газ за Европа е готов за търговска експлоатация.

Интерконекторът Гърция-България е обмислен така, че да се случи паралелно с пускането на газопровода ТАР, обясни министър Петкова днес по Нова телевизия, като допълни, че заради пандемията са възникнали проблеми, включително и с доставките. Затова решението е азербайджанският газ да постъпи през друга входна точка. "След няколко месеца входна точка Комотини ще е готова", подчерта министър Петкова.

3e-news.net