Първите количества азербайджански газ пристигнаха в Албания по Трансадриатическия газопровод (ТАП), предаде Танюг.

Това е първата доставка на природен газ от азербайджанското находище Шах Дениз 2 в Каспийско море до Европа през Южния газов коридор - мегапроект на стойност милиони долари, съобщи посолството на Азербайджан в Белград.

България е договорила внос на 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан. Планирано е доставките да се извършват през газовата връзка с Гърция, която от своя страна трябва да е готова до края на годината.

Като се има предвид пандемията от Ковид-19 и глобалните мерки за затваряне на икономиките, това е голямо постижение, свидетелстващо за успешната работа на четирите сегмента на Южния газов коридор, включително на крайната му отсечка - Трансадриатическия газопровод, изтъква посолството.

Южният газов коридор трябва да бъде напълно оперативен до края на тази година, а скоро и Италия ще получи своя дял от азербайджански природен газ.

Коридорът с дължина 3500 км се състои от четири сегмента:

  • проектът Шах Дениз 2,
  • разширение на газопровода Южен Кавказ,
  • Трансанадолски газопровод (ТАНАП) и
  • Трансадриатически газопровод (ТАП).

Коридорът преминава през 7 страни - Азербайджан, Грузия, Турция, България, Гърция, Албания и Италия, която е крайната дестинация за доставка на каспийски газ.

Какво е мястото на България в проекта

Миналия ноември българският енергиен министър Теменужка Петкова участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на европейския участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) - от град Ескишерих до турско-гръцка граница. През месец юни 2018 г., след даденото начало на работа на участъка на ТАНАП от турско-грузинска граница до град Ескишехир, турският пазар получава природен газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан.

С откриването и на европейската част (на 19 ноември м.г) газопроводът е изцяло завършен. Дължината на ТАНАП е 1850 км, (към посочената дата) капацитетът му е 16 млрд. куб. метра, като се очаква да достигне до 31 млрд. куб. метра.

През европейската отсечка на ТАНАП ще се извършва пренос на азербайджански природен газ към Трансадриатическия газопровод, включително и за България през интерконектора с Гърция. Предвижда се междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в търговска експлоатация до края на 2020 г.